Przepis na ruskie kluski dostałam od Pani pracującej w pobliskiej garmażerce, są tak smaczne, że każdy prosi o dokładkę
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 500 g sera białego półtłustego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 1 szklanka mąki pszennej (ilość mąki w zależności od odmiany ziemniaków)
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- woda
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia, dodajemy ser, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy. Ciasto powinno być takie jak na kopytka.
Następnie formujemy kulki wielkość orzecha włoskiego. W dużym garnku gotujemy lekko posoloną wodę z olejem. Na wrzątek wrzucamy po kilka klusek i gotujemy od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty.
Ruskie kluski podajemy z ulubionym sosem, skwarkami lub podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne kopytka kopytka z serem obiad ruskie kluchy ruskie kluski
ale fajny przepis
OdpowiedzUsuńmuszą być bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Robiłam kiedyś i wszystko zniknęło 😀
UsuńSą pyszne. Ja je jem z roztopionym masłem i bułką tartą . Mąż z cukrem ja nie. Smak podobny do leniwych .
OdpowiedzUsuńa można je odgrzewać? lub przygotować dzień wcześniej a ugotować następnego dnia?
OdpowiedzUsuńoczywiście można je odgrzewać w wodzie jak i podsmażać, dzień wcześniej też można przygotować. Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki, a następnego dnia tylko zagnieść, zrobić kulki i ugotować.
UsuńDzisiaj gotuję na bank😀
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, będzie trzeba spróbowąc skoro tak dużo osób zachwala
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto na leniwe a nie ruskie kluski, autor ma wyobraźnię albo swoją nazwę nadał
OdpowiedzUsuńLeniwe robi się z sera i mąki, nie dodaje się ziemniaków
UsuńRacja
UsuńTo nie są leniwe tylko ruskie do leniwych nie daje się ziemniaków to takie raczej kopytka tylko inny ksztalt
UsuńLeniwie to robi się z samego sera bez kartofli. Przynajmniej ja takie robię.
UsuńTo nie są kluski leniwe. Leniwe robi się z sera, mąki i jajka.
OdpowiedzUsuńBez cebulki?????? To nie ruskie
OdpowiedzUsuńzawsze możesz sobie dodać
UsuńLeniwe na słono. Podaję je z kapustką zasmażaną i skwarkami.
OdpowiedzUsuńJa jem na słodko z cynamonem, cukrem i topionym masełkiem, a reszta u mnie w domu lubi z cebulką . 😃
UsuńTo są leniwe inaczej formowane . Bardzo lubię na słono z bułeczką przesmażoną na maśle .
OdpowiedzUsuńleniwe robi się z mąki i sera bez ziemniaków :)
UsuńNajpierw ugotuj zjedz a potem oceniaj i komentuj .
OdpowiedzUsuńDo wody nie dodaje się oleju! W szkole uczyli, że woda nie łączy się z olejem więc do niczego się ten olej nie przyda. Włosi nie dodają do gotowania makaronów i śmieją się z innych
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie możesz gotować wg własnego sposobu. Ja dodaję olej do gotowania i będę tak gotować :) Włosi mogą gotować tak jak lubią i śmiać się z innych mi to w niczym nie przeszkadza :)
UsuńOlej dodaję do gotowania pierogów, kopytek, klusek śląskich itp, po to aby się nie sklejały kluski, jest to wręcz konieczne, a przepisy Obżarciucha są świetne, zawsze się udają. Pozdrawiam Panią która prowadzi ten blog udają. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy do tych klusek można zrobić sos np pieczarkowy 🤔
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakują z zasmażką.😜
OdpowiedzUsuń