Taki sernik szwagierka przygotowała na urodziny, wszystkim bardzo smakował, od razu poprosiłam o przepis
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto czekoladowe:
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 kg twarogu półtłustego jednokrotnie mielonego
- 50 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, kakao i cukier. Całość mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie studzimy. Do zimnej masy czekoladowej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka. Krótko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Twaróg, żółtka, cukier, mąkę, proszek budyniowy i masło miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na zmianę nakładamy łyżką masę serową i czekoladową. Robimy tak do wyczerpania obu ciast.
Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 60 min. do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto sernik murzynek z sernikiem sernik sernik łaciaty sernik z murzynkiem
wyglada kapitalnie
OdpowiedzUsuńCzy Pani przepisów nie da się wydrukować? Czy tylko ja mam problem ? :)
OdpowiedzUsuńZe względu na nagminną kradzież zdjęć i treści możliwość kopiowania została zablokowana.
UsuńCześć sernikowa wyszła pyszna natomiast część czekoladową.. zakalec. Nie wyrosło została guma. Robilam krok po kroku jak w przepisie. Co mogło pójść nie Tak?
OdpowiedzUsuńmasę czekoladową należy krótko miksować, tylko do połączenia składników. Może była za długo mieszana
UsuńU mnie to samo czekoladowa masa zakalec ,a robiłam tak jak w przepisie.
UsuńDokładnie. Wyszedł zakalec. Nei polecam
UsuńCzy twaróg może być z wiaderka? Czy nie będzie za wodnisty?
OdpowiedzUsuńCzy wszystkie składniki mają być temperatury pokojowej?
OdpowiedzUsuńWitam, sernik wyszedł smaczny. Tyle, że na drugi dzień był jakby twardawy, zamiast puszysty? Jakieś rady? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń