To jest najlepszy sernik jaki ostatnio jadłam, na imieninach u kuzynki zrobił furorę
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki oleju
- 3 budynie waniliowe po 40 g
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek + 4 białka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto siekamy i zagniatamy. Rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastem wykładamy spód i boki blaszki. Następnie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym. Następnie cały czas miksując kolejno dodajemy ser, wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej i na końcu mleko. Białka ubijamy na sztywno i partiami dodajemy cukier. Masę serową delikatnie mieszamy z białkami. Ciasto wylewamy na przygotowany spód.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 1 godz. i 10 min. Sernik studzimy w piekarniku.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na święta ciasto sernik sernik sernik na kruchym cieście sernik puszek
Wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie puszysty! Uwielbiam sernik!
OdpowiedzUsuńIle ma być białek 4 czy 6+4?
OdpowiedzUsuńdo masy serowej 6 całych jajek + 4 białka, które zostały z kruchego ciasta
UsuńBiałek do sera jest 6+4 z ciasta razem = 10 białek.
UsuńMam 1.5 kg sera ,przepis jest na 1kg jak dam 1.5kg nic się nie stanie ?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy wyjdzie tak jak w przepisie, proszę próbować albo zwiększyć proporcje
UsuńA ja przepisu nie polecam. Robiłam wszystko tak jak było napisane, masa wyszła mi mega rzadka. Po czasie wskazanym w przepisie sernik był jeszcze pływający. Siedział w piekarniku 2(!!!) godziny. Po tym czasie patyczek dopiero był suchy. Uważam, że są lepsze przepisy. Całość oceniam 5/10.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam bez mleka. Wyszedł identycznie jak na fotce.
UsuńPrzepyszny serniczek , polecam.
OdpowiedzUsuńMoja masa na ciasto też wyszła mega rzadka mimo, że dodałam jeszcze więcej mąki.. Zamierzam spróbować podpiec dół, dodać masę serowa i znowu do piekarnika. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie😡
OdpowiedzUsuń