Sernik puszek

To jest najlepszy sernik jaki ostatnio jadłam, na imieninach u kuzynki zrobił furorę

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 budynie waniliowe po 40 g
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek + 4 białka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru



Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto siekamy i zagniatamy. Rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastem wykładamy spód i boki blaszki. Następnie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym. Następnie cały czas miksując kolejno dodajemy ser, wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej i na końcu mleko. Białka ubijamy na sztywno i partiami dodajemy cukier. Masę serową delikatnie mieszamy z białkami. Ciasto wylewamy na przygotowany spód.



Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 1 godz. i 10 min. Sernik studzimy w piekarniku.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Faktycznie puszysty! Uwielbiam sernik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile ma być białek 4 czy 6+4?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do masy serowej 6 całych jajek + 4 białka, które zostały z kruchego ciasta

      Usuń
    2. Białek do sera jest 6+4 z ciasta razem = 10 białek.

      Usuń
  3. Mam 1.5 kg sera ,przepis jest na 1kg jak dam 1.5kg nic się nie stanie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy wyjdzie tak jak w przepisie, proszę próbować albo zwiększyć proporcje

      Usuń
  4. A ja przepisu nie polecam. Robiłam wszystko tak jak było napisane, masa wyszła mi mega rzadka. Po czasie wskazanym w przepisie sernik był jeszcze pływający. Siedział w piekarniku 2(!!!) godziny. Po tym czasie patyczek dopiero był suchy. Uważam, że są lepsze przepisy. Całość oceniam 5/10.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam bez mleka. Wyszedł identycznie jak na fotce.

      Usuń
  5. Przepyszny serniczek , polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja masa na ciasto też wyszła mega rzadka mimo, że dodałam jeszcze więcej mąki.. Zamierzam spróbować podpiec dół, dodać masę serowa i znowu do piekarnika. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie😡

    OdpowiedzUsuń