Szybki piernik

Awaryjny przepis na piernik, który powinien każdy znać, przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
dodatkowo:
  • garść orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • kilka łyżeczek cukru pudru



Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z cukrem i miodem, odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Dodajemy rozpuszczone masło, jajka i jogurt. Szybko miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 40 min.



Po upieczeniu ostygnięty piernik polewamy lukrem z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Musze to koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam na święta i wyszedł idealnie. Wszystkim gościom bardzo smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda. Dawno nie piekłam piernika i chociaż to nie sezon na piernik to upiekę go w niedzielę wg, podanego przepisu.

    OdpowiedzUsuń