Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie 1 łyżka śmietany
- 700 g sera białego
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 białek
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kisiel o smaku wiśniowym
- słoiczek dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
Masło, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka siekamy nożem, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao. Jeżeli ciężko jest zagnieść ciasto można dodać śmietanę. Każdą część ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część jasnego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. Następnie rozsmarowujemy dżem wiśniowy.
Ciemną część ciasta ścieramy na tarce i rozkładamy na dżemie, delikatnie dociskamy dłonią. Następnie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy w maszynce do mielenia na najdrobniejszych oczkach. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną oraz dokładnie miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na masę serową. Na wierzch ciasta dajemy startą drugą część jasnego ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na święta ciasto harataniec ciasto sernik kruche ciasto ser biały sernik sernik harataniec sernik na kruchym cieście
Smaczne ciasto, ja piekę z dodatkiem powideł i jest również bardzo dobre
OdpowiedzUsuńAleż ono pysznie wygląda. Jutro piekę i ja. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńDodaję do kolekcji serników i w najbliższym czasie upiekę.
OdpowiedzUsuńddziki za przepis chetnie go wyprubuje
OdpowiedzUsuńCiasto wkładamy do lodówki na Kilka godzin czyli..?
OdpowiedzUsuńTyle, żeby ciasto stwardniało o dało się je zetrzeć na tarce. Ja przeważnie zagniatam wieczorem, a rano wyjmuje z lodówki. Tak jest mi najwygodniej
UsuńJa wrzuciłam 3 kawałki do zamrażalnika a potem starłam na tarce
UsuńCzy ser biały może być już gotowy z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak
Usuńjaka wielkość blachy?Pieczemy z termoobiegiem ,góra dół czy tylko dół??
OdpowiedzUsuńWielkość blachy jest nad składnikami, piekłam góra dół
UsuńZrobiłam na Święta...ciasto piekło się ok godzinę, wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i...ciasto niedopieczone od spodu, właściwie surowe... myślę, że należy podpiec kruchy spód, a dopiero potem wyłożyć masę serową i pianę z białek.
OdpowiedzUsuńNigdy nie podpiekam spodu. Piekę góra-dół i jeszcze surowy spod mi się nie przytrafił
UsuńTeż mi się wydaje że najpierw trzeba podpiec spód dopiero wyłożyć ser
UsuńTeż piekłam , niedopieklo się od spodu
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super ale przerażające są te 2 łyżeczki proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńMożesz zrobić wg własnego przepisu bez proszku :)
UsuńCiasto jest na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńKorzystając z gotowej masy z wiaderka należy coś do niej dodać? Jakieś jajka, czy mąkę?
OdpowiedzUsuńZrobiła bym tak jak w przepisie plus dodatkowo jak masa jest rzadka dostałabym jeden budyń śmietankowy lub waniliowy
UsuńNie starczyło mi ciasta żeby zrobić 3 warstwy ☹️
OdpowiedzUsuńTo źle podzielone
UsuńPiekłam i również się nie dopiekło.. Byłam strasznie zawiedziona bo piekłam na święta i poświęciłam tyle czasu. Myślę że należy podpiec najpierw spod.
OdpowiedzUsuńnigdy nie podpiekam spodu i zawsze mam upieczony, zależy też może od piekarnika w jakim się piecze ciasto. W domu jak piekę ciasto potrzebuję 10 min. krócej niż jak używam piekarnika u Mamy
UsuńPiekłam ten placek jest pyszny. Ciasto harataniec
UsuńWitam a czy inny kisiel moze byc
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oczywiście
UsuńI to nie bedzie roznicy bo akurat mam malinowy i pomaranczowy tylko na 3/4 litra wody?
OdpowiedzUsuńpianka będzie miała smak kisielu, użyty przeze mnie ma 38 g
UsuńWłaśnie zajadam :D Bardzo smaczne , proste i szybkie ( warto dzień wcześniej zarobić ciasto ) . Na pewno do niego powrócę. Mam jednak malutkie uwagi :) Użyłam blachy takiej jak w przepisie , dokładnie były odmierzone składniki na ciasto kruche , ba ! - nawet stwierdziłam że najdokładniej będzie jeśli każdy kawałek ciasta zostanie zważony . Mimo to miałam drobne problemy by starczyło na 3 warstwy . Moim zdaniem odrobinę jest jego za mało , dlatego też następnym razem zrobię z 1,5 porcji . Drogie Panie każdy piekarnik jest inny . W moim ciasto piekło się równe 60 minut , a ostatnie 10-15 minut na wszelki wypadek ciasto piekło się tylko od dołu by uniknąć surowego spodu .
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Dziękuję 😄
OdpowiedzUsuńsuper ciasto!
OdpowiedzUsuńCiasto harataniec to smak mojego dzieciństwa. Tylko że ta pianka była zamiast kisielu z dodatkiem wiórek kokosowych. I super smakuje jeśli ktoś lubi kokosy.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Tylko nie wiem dlaczego opadła pianą z białek. Blachę miałam 2 cm dłuższą na niż podano w przepisie ale ciasta kruchego starczyło bez problemu. Jedynie że niższe. Smak rekompensuje niedociągnięcia. Na pewno jeszcze upiekę
OdpowiedzUsuńKisiel ma być dodany w proszku czy zrobiony?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie "wsypujemy kisiel"
UsuńDziś zrobiłam super bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńCIASTO jest pyszne ja piekłam
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne ale u mnie nie dopiekło się na spodzie. Pewnie to zależy od piekarnika ale kolejny raz najpierw podpiekę spód albo bedę piekła tylko na dolnej grzałce
OdpowiedzUsuńCzy ser ma byc prosto z lodowki czy w temperaturze pokojowej przy ubijaniu?
OdpowiedzUsuńużywam z lodówki
UsuńCiacho pychota, różnorodność smakowa! Robiłam pierwszy raz. Przepis podobny do ciasta na pleśniak, do haratańca dodatkowo dodajemy twaróg. Dół ciasta wilgotny, mi nie przeszkadza, zamiast mąki ziemniaczanej do twarogu włożyłam budyń waniliowy, a do ubitej piany kisiel brzoskwiniowy. Dżem z czarnej porzeczki i powidła śliwkowe - pół na pół. Harataniec do powtórki, koniecznie. Tylko dlaczego HARATANIEC? ;)
OdpowiedzUsuń