Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g białej czekolady
- 500 ml śmietanki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 8 jajek Kinder Niespodzianka
- galaretki o dowolnym smaku + wrzątek (u mnie 3 kolory)
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka dzielimy na połówki i do każdej nalewamy zimną, tężejącą galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Białą czekoladę i 200 ml śmietanki podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Dobrze schłodzone 300 ml śmietanki, zimną białą czekoladę i serek mascarpone ubijamy na sztywno. Masę wykładamy na zimny biszkopt.
Następnie układamy połówki niespodzianek galaretką do spodu. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na wielkanoc ciasto Kinder niespodzianka ciasto z jajkami niespodzianka jajko Kinder niespodzianka Kinder niespodzianka
Przepis wydaje się naprawdę prosty, muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńMasz racje bardzo ciekawe i oryginalny a na pewno smaczny :) samo kinder jest super a w połączeniu to bomba smakowa.
UsuńSuper przepis mniam! :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :) bardzo pomysłowy przepis, daję 10 punktów :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak wyjdzie masa? nie trzeba dodawać żelatyny lub śmietanex. Ktoś robił?
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wygląda mega smakowicie
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie! Gratuluję pomysłu
OdpowiedzUsuńDrogo wychodzi to ciasto Kinder. Na same jajeczka wychodzi podań 26zl.
OdpowiedzUsuńMega fajne ciasto, robiłam z tym że ja dałam po równo śmietanki i mascarpone żeby masa była sztywna:-)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto i ciekawie wygląda
OdpowiedzUsuń