Takiego kurczaka jadłam na wycieczce w górach, postanowiłam zrobić go w domu, rodzinka się nim zachwycała
Składniki:
Przygotowanie:
- 10 podudzi z kurczaka
- około 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- kilka łyżek oleju
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Majeranek, paprykę słodką, pieprz i sól mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy kapustą wymieszaną z pokrojoną w piórka cebulą (jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, można ją wypłukać i odcisnąć). Warstwa kapusty nie może być za gruba, bo się nie upiecze. Na kapuście układamy podudzia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1 godzinę.
Śmietanę mieszamy z mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie podudzia smarujemy śmietaną i ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy jeszcze około 20 minut do zarumienienia się śmietany. Gotowe podudzia podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Śmietanę mieszamy z mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie podudzia smarujemy śmietaną i ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy jeszcze około 20 minut do zarumienienia się śmietany. Gotowe podudzia podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta kiszona kurczak kurczak na obiad kurczak pieczony na kiszonej kapuście kurczak po góralsku obiad podudzia podudzia po góralsku
mam pytanie czy śmietana ma być słodka cz kwaśna bo nie jest napisane proszę o odpowiedż.
OdpowiedzUsuńśmietana kwaśna
UsuńBardzo dziękuje za odpowiedż jutro robię na obiad zobaczymy co wyjdzie.
OdpowiedzUsuńkapusta i cebula surowe?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńMmm.. to już mam plan na niedzielny obiad :-)
OdpowiedzUsuńRobił ktoś? 😁
OdpowiedzUsuńtak pychota
UsuńPycha polecam
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada i przepysznie smakuje. Polecam
OdpowiedzUsuńA co ze śmietaną polewamy kurczaka i na to druga warstwa kapusty ? Bo przepis niekompletny
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbował bo ciekawy przepis tylko - bez kapusty - nie mogę ...
Usuńwszystko jest w przepisie, proszę przeczytać cały przepis
Usuńwszystko ok ale smietana się zwazyła bo kwasna
OdpowiedzUsuńCzy nie wyjdzie to zbyt "ścisłe " ? Może by dodać trochę wody do śmietany?
OdpowiedzUsuńrobię tak jak w przepisie, możesz zmodyfikować wg własnych upodobań :)
UsuńWłaśnie robię na obiad, ale mam śmietanę słodką 18% ,może się uda 😉
OdpowiedzUsuń