Kurczak po kozacku

Gdy spróbujesz ten przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej

Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 garście startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę w plasterki. Warzywa mieszamy i wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Solimy i pieprzymy do smaku. Ketchup mieszamy z majonezem i obtaczamy sosem podudzia. Pałki powinny być całe pokryte marynatą. Na cebuli z marchewką układamy podudzia.



Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1 godzinę. Po tym czasie podudzia odkrywamy i posypujemy serem żółtym. Kurczaka pieczemy jeszcze około 15 min. Gotowe podudzia podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: