Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki + do podsypywania
- 250 g masła
- 3 jajka
- 200 g śmietany 18%
- duża szczypta soli
- 40 g drożdży
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg pieczarek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju do całkowitego odparowania wody. Kapustę gotujemy, odcedzamy i mocno wyciskamy wodę, jeżeli jest długa można ją pokroić. Pieczarki i kapustę mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. W międzyczasie do miski wlewamy śmietanę, kruszymy drożdże i mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę i sól, na środku robimy dołek, wlewamy śmietanę, dodajemy masło, wbijamy 1 jajko i 2 żółtka (2 białka zostawiamy). Całość siekamy nożem i zagniatamy.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Następnie wykładamy pasek farszu, zawijamy, odcinamy od reszty ciasta. Powstały wałek kroimy na kawałki o długości około 2 - 3 cm.
Wierzch pasztecików smarujemy pozostałym białkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Paszteciki pieczemy do ładnego zarumienienia około 20 - 25 min..
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie imprezowe przekąski kapuśniaczki paszteciki paszteciki do barszczu paszteciki na święta paszteciki z przepisu babci przekąski
Super przepis.Spróbuję na te święta
OdpowiedzUsuńTakie paszteciki w zestawie z barszczem uwielbiam !
OdpowiedzUsuńjak długo pozostają świeże? czy można je zrobić ze 3 dni wcześniej a jak tak to jak przechowywać?
OdpowiedzUsuńoczywiście można zrobić je wcześniej. Najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku. Jeżeli chcesz je dłużej przechowywać to polecam zamrozić, a po odmrożeniu lekko podgrzać, będą wtedy smakowały jak świeżo upieczone.
Usuńczy ciasto nie musi wyrastać?
OdpowiedzUsuńNie
UsuńChcę się upewnić, masła nie rozpuszczmy tylko siekamy?
OdpowiedzUsuńNie rozpuszczamy
UsuńCzy zamiast śmietany 18% mogę dac 10% albo 15 % bo U mnie nie ma 18% smietany
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, ale lepiej tą 15%
UsuńŚmietana powinna być słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńkwaśna
UsuńA szklanka jaka duza ile g ? Bo mam 3 rodzaje 🤷♀️
OdpowiedzUsuńStandardowa szklanka 250 ml
UsuńZazwyczaj robiłam paszteciki z ciasta serowego ale w tym roku będą drozdzoweJutro biore się za pieczenie Zrobię tylko z jedną róznicą-ja wolę kapustę świeżą a nie kiszoną
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję !
OdpowiedzUsuńNa której półce pieczemy ?
OdpowiedzUsuńŚrodkowej
Usuńfajny przepis, ale nie potrafię wydrukować, czy to tylko mój problem?
OdpowiedzUsuńMój też,już przepisałam,ale człowiek przyzwyczaił się do drukowania prawda? Pozdr.To będą moje pierwsze paszteciki,trzymajcie kciuki.
UsuńChce zamrozić, ale teraz niewiem czy lepiej je upiec i zamrozić, czy surowe ciasto z farszem zamrozić a później upiec??
OdpowiedzUsuńupiec i zamrozić, a przed podaniem rozmrożone lekko podgrzać w piekarniku, będą wtedy jak świeżo upieczone
UsuńIle razy Pani piecze? Cały czas piekarnik włączony? Ile wejdzie na blachę? Jakbym chciała zrobić 50sztuk to pomniejszyć porcję wszystkich składników?
OdpowiedzUsuńjeżeli chce Pani mniej sztuk to oczywiście proporcje trzeba zmniejszyć. Ilość sztuk jaka zmieści się zależy od wielkości blaszki. Piekarnika nie wyłączamy podczas pieczenia.
UsuńDziękuję za odpowiedź
UsuńPychotka. Polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńDo farszu dodaję przesmażoną cebulkę.
OdpowiedzUsuńStrasznie Niezrozumiały przepis... Śmietaną nie wiadomo jaka, mąka tez nie wiadomo... Jak robić ciasto? Tez nijak to napisane...
OdpowiedzUsuńŚmietana jest napisane jaka, mąka pszenna, a opis jak zrobić ciasto też jest
UsuńFajny przepis ale nie była bym sobą gdybym troszkę nie zmodyfikowała ciasta nie bo już kiedyś takie robiłam pod sernik i wyszło super ale farsz bo lubię pół na pół z kapustą biała, będę robić pierwszy raz. Dziękuję Renata
OdpowiedzUsuńA kapuste jak dlugo gotyjemy?
OdpowiedzUsuńAż będzie miękka
UsuńJeżeli chce użyć suchych drożdży zamiast w kostce to jaka proporcja i czy tak samo robię ciasto?
OdpowiedzUsuńNa opakowaniu suchych drożdży masz napisane jaki jest odpowiednich suchych drożdży do świeżych. Z reguły dodaje się suchych dwa razy mniej niż świeżych. W tym przepisie postępujesz z suchymi drożdżami tak jak że świeżymi
UsuńGratuluje cierpliwości odpowiadając na pytania
OdpowiedzUsuńO tym samym pomyślałam
Usuń`Czy mogłabym dostać przepis na paszteciki w cieście francuskim? Dziękuję
OdpowiedzUsuń