Składniki:
- 4 buraki
- 2 kwaśne jabłka
- 1/2 małej cebuli
- kilka ogórków kiszonych
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 - 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Równej wielkości buraki myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową (każdy osobno) oraz układamy na blaszce do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. i pieczemy około 60 min. Czas pieczenia zależy jest od wielkości buraków. Miękkość buraków sprawdzamy wbijając nóż w środek, powinien wchodzić bez oporu. Upieczone buraki wyjmujemy z foli, odstawiamy do wystygnięcia. Na dnie salaterki układamy pokrojone w grubą kostkę buraki. Cebulę drobno kroimy, a jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Mieszamy i wykładamy na buraki.
W miseczce mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy ogórki pokrojone w kostkę.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
buraki jabłka kiszone ogórki ogórki sałatka chłopska sałatka z burakami sałatka z buraków sałatka z pieczonych buraków sałatki sałatki świąteczne
Sałatki są przepyszne. Nie są zbyt kaloryczne.
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam inspiracji na sałatkę z dodatkiem buraczki.Jest świetna i prosta.Dziekuje
OdpowiedzUsuńZ pewnością zrobię ją na niedzielę. Na pewno będzie pyszna
OdpowiedzUsuńDziękuję