To jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio udało mi się upiec, goście byli zachwyceni, na Święta będzie powtórka
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 12%
- 700 g sera wiejskiego
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- około 300 g pierniczków
- 200 g mlecznej czekolady
- kilka łyżek śmietanki 30%
Przygotowanie:
Na stolnicę dajemy składniki na kruche ciasto, siekamy je i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na wielkość formy. Blaty ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. i pieczemy około 15 min. do zarumienienia.
Ser milimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Do dużego garnka z grubym dnem wkładamy ser, masło i cukry. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników. Jajka mieszamy z mlekiem i proszkiem budyniowym. Do masy serowej wlewamy zawiesinę i gotujemy, aż powstanie masa. Musimy pamiętać, żeby masę mieszać bo może się przypalić. Następnie odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszamy, żeby nie zrobił się kożuch. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę ciepłej, ale nie gorącej masy i układamy pierniczki.
Następnie pierniczki wykładamy resztę masy i przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasta na święta ciasto magia świąt ciasto sernik ciasto z pierniczkami pierniczki przekładany sernik gotowany sernik sernik gotowany sernik gotowany z pierniczkami
Zapowiada się Pysznie 😊 ale czy po wystygnięciu nie będzie twarde????
OdpowiedzUsuńCiasto mięknie pod wpływem ciepłej masy, nie jest twarde po wystygnieciu
UsuńCzy może być ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńA pierniczki jakie? mogą być oblane czekoladą?
OdpowiedzUsuńPolecam zwykle albo w lukrze,nie polecam w czekoladzie bo nie zmiękną i ciężko będzie się kroilo
UsuńWygloda super,robilam kiedys sernik gotowany ale ten przepis też wypróbuję🌸😍
OdpowiedzUsuńCzy masa musi być gęsta? Mi wyszła płynna
OdpowiedzUsuńMasa powinna mieć konsystencje budyniu
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńtwaróg
Usuń