Kapusta po cygańsku

Kapusta po cygańsku jest uwielbiana w naszej rodzinie, sprawdza się jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu

Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 500 g kiełbasy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • kilka średnich pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki w plasterki. Dusimy pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie kapustę odsączamy, jeżeli jest kwaśna płuczemy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Kapustę i marchewkę dodajemy do cebuli z kiełbasą, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody. Następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i dusimy, aż papryka zmięknie. Na koniec dodajemy wymieszany koncentrat ze śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. lubię wszelkie przepisy na kapustę :) jak ktoś nie lubi czosnku czy papryki to może je zastąpić ziołami aromatycznymi, które nadadzą potrawie pikantnego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaciekawił mnie ten przepis, napewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko i przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne i sycące danie. Alternatywa bigosu😉

    OdpowiedzUsuń