Kapusta po cygańsku jest uwielbiana w naszej rodzinie, sprawdza się jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 500 g kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- kilka średnich pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- olej
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki w plasterki. Dusimy pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie kapustę odsączamy, jeżeli jest kwaśna płuczemy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kapustę i marchewkę dodajemy do cebuli z kiełbasą, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody. Następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i dusimy, aż papryka zmięknie. Na koniec dodajemy wymieszany koncentrat ze śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kapustę i marchewkę dodajemy do cebuli z kiełbasą, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody. Następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i dusimy, aż papryka zmięknie. Na koniec dodajemy wymieszany koncentrat ze śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Bigos bigos po cygańsku kapusta kiszona kapusta po cygańsku obiad
lubię wszelkie przepisy na kapustę :) jak ktoś nie lubi czosnku czy papryki to może je zastąpić ziołami aromatycznymi, które nadadzą potrawie pikantnego aromatu :)
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten przepis, napewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko i przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i sycące danie. Alternatywa bigosu😉
OdpowiedzUsuńPrzepyszna!!!!
OdpowiedzUsuń