Krokiety nowoczesnej Babci

Wystarczy prosty trik, a robienie krokietów nie musi być trudne i pracochłonne. Ten przepis to wybawienie dla wszystkich zabieganych pań domu

Ilość: około 35 sztuk

Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 7 wafli
  • sól
  • pieprz
  • 5 - 6 jajek
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy na łyżce oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy i odcedzamy wodę. Pieczarki i kapustę mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na wafle równomiernie rozkładamy ciepły, ale nie gorący farsz i zostawiamy na około 3 - 4 minuty, aby wafle zmiękły. Następnie zawijamy je oraz kroimy na 5 kawałków.



Przygotowane krokiety panierujemy w jajku rozmieszanym z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

37 komentarzy:

  1. A co z tymi jajkami? czy aż pięć trzeba do panierowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mi tyle poszło do panierowania na tą porcję krokietów

      Usuń
    2. Dzisiaj robiłam. Tak, musi tyle być, wafle moment wciągają... Ale efekt? Wow!!!

      Usuń
  2. Czy można zamrozić usmażone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie mroźilam tych krokietów, więc ciężko mi powiedzieć czy będą dobre po rozmrożeniu

      Usuń
    2. Ja mroziłam ale zapanierowane tylko. Potem po odmrożeniu tylko usmażyć smakują tak jak świeże

      Usuń
    3. Co to za wafle ?

      Usuń

  3. że tak powiem - zjawiskowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Bardziej idiotycznego komentarza w mojej 23 letniej historii korzystania z internetu, nie widziałem.

      Usuń
  5. Mroziłam tradycyjne i ok to pewnie i tym nic sie nie stanie, przepis pomysłowy, bede robić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy mroziła Pani te Krokiety?

      Usuń
    2. Nigdy nie mroziłam tych krokietów, więc ciężko mi powiedzieć jak się zachowają po odmrożeniu

      Usuń
  6. Super pomysl na obiad. Robilam tez z ziemniakami i bialym serem. Tez pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy te wafle mają być jeden na drugim czy przekładać farszem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na każdy wafel nakładamy farsz i osobno zawijamy

      Usuń
  8. Ktoś robił? Jakie wrażenia?

    OdpowiedzUsuń
  9. Można użyć mniej jajek. Jedno lub dwa rozbełtane z mlekiem. Ja tak robię gdy smażę schabowe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam i wyszły super! Polecam, bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  11. Całe lata moja teściowa robiła krokiety na waflach tortowych i były super. Tylko przed nakładaniem fałszu te wafle zwilżała wodą za pomocą wilgotnej ścierki. Zostawiła na chwilę, aż wafle zmiękły, nakłamał farsz i zwiała a potem do jajka, do bułki i smażyć. Nadmiar zawsze mroziła i było wszystko okej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wafle tortowe robione są praktycznie z ciasta naleśnikowego, więc będą dobrete krokiety. Teściowa całe lata robiła krokiety na waflach, nadmiar mroziła i zawsze były dobre. Tylko przed nakładaniem farszu zwilżała wafle wilgotną ścierką i czekała aż trochę zmiękną. Pozdrawiam niezły pomysł 👍👍

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialne. Można dawać różne rodzaje farszu bez bawienia się, że coś do rąk się lepi. :):)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł, zrobię na święta tym sposobem;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja szwagierka robi tak kotlety mielone w waflach i też jest super ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakiej wielkości te wafle? Bo nie wiem czy kupiłam odpowiednie:) bo wydaje mi się że 5 mi nie wyjdzie z 1 rulonika, chyba że kotleciki są małe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe kwadratowe, nie mierzylam ile mają cm😁

      Usuń
  17. jeszcze więcej pooddzielania niż z naleśnikami - nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy ktoś próbował zamiast smażenia zrobić w piekarniku?
    Wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  19. Prze-py-szne!!! Bede robiła😊

    OdpowiedzUsuń
  20. Zaskakujące rozwiązanie!!! napewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wszystko wygląda na prawdę niesamowicie! Z chęcią wypróbuję ten przepis, ponieważ uwielbiam gotować. Póki co muszę jednak czekać do zakończenia remontu mieszkania. Jestem bardzo podekscytowana, ponieważ będę miała nową kuchnię, którą sama zaprojektowałam w internetowym kreatorze.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja robie z chleba tostowego, rozwalkowuje kromki bez skorki, nakladam farsz ( robie rozne) panieruje i smaze, pyszne sa, a tych z waflami sprobuje również.

    OdpowiedzUsuń