Wystarczy prosty trik, a robienie krokietów nie musi być trudne i pracochłonne. Ten przepis to wybawienie dla wszystkich zabieganych pań domu
Ilość: około 35 sztuk
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 7 wafli
- sól
- pieprz
- 5 - 6 jajek
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy na łyżce oleju do odparowania wody. Kapustę gotujemy i odcedzamy wodę. Pieczarki i kapustę mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Na wafle równomiernie rozkładamy ciepły, ale nie gorący farsz i zostawiamy na około 3 - 4 minuty, aby wafle zmiękły. Następnie zawijamy je oraz kroimy na 5 kawałków.
Przygotowane krokiety panierujemy w jajku rozmieszanym z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie krokiety krokiety na święta krokiety nowoczesnej babci krokiety z kapustą i pieczarkami krokiety z wafli obiad
jakie wafle????
OdpowiedzUsuńDuże, kwadratowe wafle tortowe
UsuńA co z tymi jajkami? czy aż pięć trzeba do panierowania?
OdpowiedzUsuńTak, mi tyle poszło do panierowania na tą porcję krokietów
UsuńDzisiaj robiłam. Tak, musi tyle być, wafle moment wciągają... Ale efekt? Wow!!!
UsuńCzy można zamrozić usmażone?
OdpowiedzUsuńNigdy nie mroźilam tych krokietów, więc ciężko mi powiedzieć czy będą dobre po rozmrożeniu
UsuńJa mroziłam ale zapanierowane tylko. Potem po odmrożeniu tylko usmażyć smakują tak jak świeże
UsuńCo to za wafle ?
Usuńzwykłe, tortowe
Usuń
OdpowiedzUsuńże tak powiem - zjawiskowe :-)
No niewiem ?
OdpowiedzUsuńBardziej idiotycznego komentarza w mojej 23 letniej historii korzystania z internetu, nie widziałem.
UsuńMroziłam tradycyjne i ok to pewnie i tym nic sie nie stanie, przepis pomysłowy, bede robić :-)
OdpowiedzUsuńCzy mroziła Pani te Krokiety?
UsuńNigdy nie mroziłam tych krokietów, więc ciężko mi powiedzieć jak się zachowają po odmrożeniu
UsuńSuper pomysl na obiad. Robilam tez z ziemniakami i bialym serem. Tez pycha.
OdpowiedzUsuńCzy te wafle mają być jeden na drugim czy przekładać farszem?
OdpowiedzUsuńNa każdy wafel nakładamy farsz i osobno zawijamy
UsuńKtoś robił? Jakie wrażenia?
OdpowiedzUsuńRobiłam i wyszły super. Polecam
UsuńMożna użyć mniej jajek. Jedno lub dwa rozbełtane z mlekiem. Ja tak robię gdy smażę schabowe.
OdpowiedzUsuńRobiłam i wyszły super! Polecam, bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńCałe lata moja teściowa robiła krokiety na waflach tortowych i były super. Tylko przed nakładaniem fałszu te wafle zwilżała wodą za pomocą wilgotnej ścierki. Zostawiła na chwilę, aż wafle zmiękły, nakłamał farsz i zwiała a potem do jajka, do bułki i smażyć. Nadmiar zawsze mroziła i było wszystko okej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWafle tortowe robione są praktycznie z ciasta naleśnikowego, więc będą dobrete krokiety. Teściowa całe lata robiła krokiety na waflach, nadmiar mroziła i zawsze były dobre. Tylko przed nakładaniem farszu zwilżała wafle wilgotną ścierką i czekała aż trochę zmiękną. Pozdrawiam niezły pomysł 👍👍
OdpowiedzUsuńGenialne. Można dawać różne rodzaje farszu bez bawienia się, że coś do rąk się lepi. :):)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, zrobię na święta tym sposobem;)
OdpowiedzUsuńMoja szwagierka robi tak kotlety mielone w waflach i też jest super ;)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości te wafle? Bo nie wiem czy kupiłam odpowiednie:) bo wydaje mi się że 5 mi nie wyjdzie z 1 rulonika, chyba że kotleciki są małe:)
OdpowiedzUsuńZwykłe kwadratowe, nie mierzylam ile mają cm😁
Usuńjeszcze więcej pooddzielania niż z naleśnikami - nie polecam
OdpowiedzUsuńSuper przepis pychota
OdpowiedzUsuńA czy ktoś próbował zamiast smażenia zrobić w piekarniku?
OdpowiedzUsuńWychodzi?
Prze-py-szne!!! Bede robiła😊
OdpowiedzUsuńZaskakujące rozwiązanie!!! napewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda na prawdę niesamowicie! Z chęcią wypróbuję ten przepis, ponieważ uwielbiam gotować. Póki co muszę jednak czekać do zakończenia remontu mieszkania. Jestem bardzo podekscytowana, ponieważ będę miała nową kuchnię, którą sama zaprojektowałam w internetowym kreatorze.
OdpowiedzUsuńJa robie z chleba tostowego, rozwalkowuje kromki bez skorki, nakladam farsz ( robie rozne) panieruje i smaze, pyszne sa, a tych z waflami sprobuje również.
OdpowiedzUsuń