Moskole to tradycyjne danie kuchni podhalańskiej. Prababcia zawsze piekła je na rozgrzanej blasze kuchennej, często wracamy do tego przepisu
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ilość zależy od użytej odmiany ziemniaków)
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dusimy lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Następnie odrywamy po kawałku ciasto i formujemy placki grubości około 1 cm. Możemy również ciasto rozwałkować i wycinać moskole szklanką. Placuszki pieczemy na suchej rozgrzanej patelni, na małym ogniu z obu stron na rumiano.
Moskole najlepiej smakują z sosem lub masłem czosnkowym. Sprawdzają się również ze skwarkami, sosem pieczarkowym, grzybowym lub innym ulubionym sosami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety kotlety na obiad kotlety ziemniaczane moskale moskole moskole podhalańskie obiad obiad na piątek
Bardzo ciekawe, nie słyszałem jeszcze o czymś takim
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis, mój mąż też z Podhala, często wspomina te placki, ale nie miałam pojęcia jak je przygotować. Kiedyś je zrobię, będzie niespodzianka.
OdpowiedzUsuńTe placki uwielbiam. Smaki młodości z małej ojczyzny :)
OdpowiedzUsuńTo trochę jak kopytka,tylko pieczone
OdpowiedzUsuńteż tak sobie pomyślałam
UsuńMam duzo mąki żytniej , też by sie udało ?
OdpowiedzUsuńZ żytnią nie robiłam, trzeba spróbować
Usuńnajlepsze z dzieciństwa a teraz moje dzieci z cukrem uwielbiają
OdpowiedzUsuń