Tak miękkich pierniczków po upieczeniu jeszcze nie jadłam. Nie potrzebują leżakowania, bo od razu są miękkie, można je przygotować na ostatnią chwilę
Składniki:
- 1 kg mąki + do podsypywania
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 400 g miodu
- 250 g masła
- 2 opakowania przyprawy do pierników
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
W rondelku miód zagotowujemy z przyprawami. Do ciepłej masy dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę mieszamy z soda i odstawiamy, aż zwiększy swoją objętość. Następnie białka ubijamy na sztywno. Cały czas miksując partiami dodajemy cukier i po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy. Potem wlewamy miód, mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Ciasto mieszamy łyżką, jeżeli jest ciężko, można użyć miksera i wymieszać tylko do połączenia składników. Powstałe ciasto jest klejące. Odstawiamy je pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin, aż zgęstnieje. Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia piec pierniczki.
Następnie ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 5 mm, nie cieniej. Następnie wykrawamy foremkami pierniczki.
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 7 - 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy na kratce. Zimne możemy ozdobić, polać lukrem lub czekoladą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta miękkie pierniczki pierniczki pierniczki miękkie od razu po upieczeniu pierniczki na święta pierniki i pierniczki świąteczne pierniczki
czym mogę zastapić śmietanę w przepisie, czy jest taka możliwość, nie mogę śmietany, masło zastąpię klarowanym a śmietane nie wiem :(
OdpowiedzUsuńMoże jogurt naturalny lub grecki
UsuńMoje ciasto jest bardzo miękkie i lejące...dlaczego ❓
OdpowiedzUsuńTakie ma być, teraz odstawiamy do lodówki na kilka godzin i czekamy az stwardnieje
UsuńPrzepis ciekawy wyprubuje i zobaczymy efekt.....
OdpowiedzUsuń*wypróbuję
Usuńprzyprawa do pierników ma być wagowo 20, 40 gram bo są różne opakowania
OdpowiedzUsuń20 g u mnie paczka
UsuńMoje ciasto pomimo lodowki jest miekkie lejace i wszystko się lepi do rąk.Dlaczego?
OdpowiedzUsuńmoże za krótko stało w lodówce? Jeżeli składniki są dobrze odmierzone to ciasto powinno tyle być w lodówce, żeby nie było już rzadkie/luźne, i można było z nim pracować. W zależności od użytych składników czas ten może być krótszy lub dłuższy. Niech Pan/i zostawi to ciasto na noc w lodówce.
UsuńCiasto ściśle z lodówki ale zaraz na stolicy się rozrzedza i ciężko cokolwiek robić, sypie bardzo dużo mąki żeby rozwałkować i wycinać foremka. Nerwy, nerwy!!!!!
OdpowiedzUsuńJeżeli od razu robi się miękki to ciasto jest mało schłodzone. Nie wolno też go długo zagniatac po wyjęciu z lodówki, bo się ogrzewa
UsuńO, miałam to samo, Danutka. Dawno nie tyle nerwów nie kosztowało pieczenie pierników. Ot, zachciało mi się czegoś nowego :(
UsuńCzy po połączeniu ma byc lejące jak ciasto np na biszkopt?
OdpowiedzUsuńProszę o informację
UsuńTak, teraz ciasto wstawiamy do lodówki i czekamy aż stwardnieje
UsuńPierniczki fajne mieciutkie ale ciasto bardzo lepkie więc ciężko się wykraja mimo że cała dobę stało w lodówce. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTroszkę mąki trzeba było dosypać. Pozdrawiam
UsuńTrzeba było wyjmować porcjami
UsuńRobiłam ciasto wg tego przepisu,zostawiłam w lodówce na całą noc, ale ciasto jest tragiczne, lepi się do wszystkiego mimo dosypania do niego nawet dużej ilości mąki nie da się rozwałkować, a przy próbie wycinania pierników z foremki, lepi się do niej, a potem nie da się tego wyciągnąć. Ten przepis to po prostu jakaś masakra, nie polecam nikomu. Piszę aby przestrzec innych bo szkoda produktów i roboty, jest wiele innych dobrych przepisów w internecie, ten nie warty zachodu, a dodam że nie jestem żadną początkującą piekarką, w życiu upiekłam mnóstwo ciast, ale jeszcze na taki beznadziejny przepis nie trafiłam.
OdpowiedzUsuńRobilam i owszem ciasto bylo rzadkie ale po nocy w lodowce dalo sie z nim pracowac nawet dzieciom. Pierniczki pyszne!
UsuńDokładnie tak, u mnie ciasto stało na balkonie, gdzie temperatura była na dworze około 0 stopni. A i tak kleiło się okropnie. Ostatecznie dodałam dodatkowe pół kg mąki, by dało się cokolwiek zrobić. Nie wiem, czy są warte tych nerwów. Zwłaszcza, że pieczenie powinno sprawiać przyjemność, szczególnie przed świętami.
UsuńDrogi Anonimie nie wiem czemu był problem z ciastem, może zamiast 3 białek tak jak w przepisie dodałeś całe 8 z jajek, co spowodowało, że ciasto nie zastygło i trzeba było dosypać tyle mąki. Jeżeli postępujemy zgodnie z przepisem i odczekamy odpowiednio długo, aż ciasto stwardnieje nie ma problemu z jego pracą
UsuńOd kilku lat tak robię i super pierniczki wychodzą! Trzeba dokładnie proporcje zachować.😅
UsuńWystarczy wyjmować ciasto porcjami. Przepis ok.
UsuńSzkoda kasy na produkty, przepis jest źle podany ciasto miękkie mimo że robię zgodnie z przepisem. Nie polecam także.
OdpowiedzUsuńRobiłam pierniki z tego prEpisu rok temu i teraz tez ne bede robić. Dla mnie przepis idealny i juz wedruje po rodzinie polecam kazdemu i pamietajcie kazda mąka jest inna i dlatego też kazdej eychodzi inna konsystencja ciasta
OdpowiedzUsuńWypróbowałam dzisiaj i polecam serdecznie, ciasto było lepkie ale po schłodzeniu fajnie się na nim pracowało, ważne żeby długo nie leżało na stolnicy i jest ok. Polecam, mięciutkie i puchate, idealne:)
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego przepisu są bardzo fajne ciasto owszem lepkie po leżakowaniu całą noc ciasto
OdpowiedzUsuństwardniało super się nim pracowalo
Tez robiłam wg przepisu. SUPERZ pierniczki
UsuńPierniczki wychodzą idealne. Piekę je kolejny raz, są bezproblemowe w wykonaniu, a ich wadą jest to, że szybko znikają, bo są pyszne. Polecam.
OdpowiedzUsuńPieklam pierniczki z tego przepisu w zeszłym roku , byly przepyszne .W tym roku zamierzam piec ponownie już nie mogę się doczekać 😍
OdpowiedzUsuńDlaczego nie można wydrukować przepis? Same reklamy
OdpowiedzUsuńCiasto po leżakowaniu w lodówce bardzo lepkie, ciężko się z nim pracuje. Szkoda czasu, nerwów, no i produktów. Lepiej zrobić piernczki tradycyjna metoda
OdpowiedzUsuńJaka konkretną mąkę użyć
OdpowiedzUsuńZawsze używam 450 lub 500
UsuńPierniczki z tego przepisu pieczone już 3raz dla mnie rewelacja.Rodzina zachwycona zamknięte w słoiku jemy do połowy stycznia.
OdpowiedzUsuńPierniczki cudowne, od kilku lat piekę z tego przepisu i rozdaje każdemu Kto się zajada i pyta o przepis.
OdpowiedzUsuńWszyscy zachwalają i wszystkim smakują. Pozdrawiam 🤩🥰😍
Czy mogę użyć mąki owsianej? Niestety pszenna odpada w moim przypadku
OdpowiedzUsuń