Takie ciasto przyniosła koleżanka do pracy, od razu poprosiłam o przepis i zrobiłam je w domu
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 600 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 wafelków Grześki (po 48 g)
- słoiczek dżemu porzeczkowego
- około 300 g herbatników kakaowych
Przygotowanie:
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników i rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Następnie kruszymy 4 wafelki i mieszamy masę łyżką. Połowę masy śmietanowej wykładamy na dżem i przykrywamy herbatnikami.
Następnie wykładamy resztę masy i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby herbatniki zmiękły.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto Grzesiek ciasto Grzesiek bez pieczenia wafelki wafelki Grześki
Robiłam, pyszne ��
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne! Wygląda na dość proste w przygotowaniu ;) Trzeba będzie spróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzukam przepisów bez pieczenia. Mam nadzieję, że wyjdzie u mnie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam ,uwielbiam ciasta bez pieczenia. Ja dodałam jeszcze herbatniki między dżemem a masa, zobaczymy co wyjdzie.
OdpowiedzUsuńI wyszło? Myśle żeby dodać żelatynę
UsuńMyślę że żelatyna jest niepotrzebna bo masa jest sztywna
UsuńCiasto jest pyszne, proste i najlepiej jeść je na drugi dzień. Każdemu wyjdzie bo jest banalnie proste, dodaję 1 Grześka mac więcej.
OdpowiedzUsuńSzkoda,ze od jakiegoś czasu nie ma filmików pod przepisami.
OdpowiedzUsuńnie pod wszystkimi przepisami jest filmik, filmiki zamieszczane są pod nowymi postami
UsuńProsty przepis, super smak - czego chcieć więcej👍 super wydanie...
OdpowiedzUsuńZrobiłam według podanych proporcji, ale niestety jest zbyt słodkie i zbyt tłuste :( co prawda nie mam ręki do wypieków, więc sądząc po tylu pozytywnych komentarzach musiałam coś schrzanić xd
OdpowiedzUsuńSłodycz przełamuje dżem z czarnej porzeczki i nie można w nim nic zepsuć, można dać wafelka mniej. Tłuste? Może ubiło sie Pani masło?Pozdrawiam
UsuńCiasto jest przepyszne, i bardzo szybko się robi,
OdpowiedzUsuń