Ciasto Grzesiek bez pieczenia

Takie ciasto przyniosła koleżanka do pracy, od razu poprosiłam o przepis i zrobiłam je w domu

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 wafelków Grześki (po 48 g)
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • około 300 g herbatników kakaowych



Przygotowanie:

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników i rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.



Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Następnie kruszymy 4 wafelki i mieszamy masę łyżką. Połowę masy śmietanowej wykładamy na dżem i przykrywamy herbatnikami.



Następnie wykładamy resztę masy i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby herbatniki zmiękły.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Robiłam, pyszne ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszne! Wygląda na dość proste w przygotowaniu ;) Trzeba będzie spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukam przepisów bez pieczenia. Mam nadzieję, że wyjdzie u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam ,uwielbiam ciasta bez pieczenia. Ja dodałam jeszcze herbatniki między dżemem a masa, zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wyszło? Myśle żeby dodać żelatynę

      Usuń
    2. Myślę że żelatyna jest niepotrzebna bo masa jest sztywna

      Usuń
  5. Ciasto jest pyszne, proste i najlepiej jeść je na drugi dzień. Każdemu wyjdzie bo jest banalnie proste, dodaję 1 Grześka mac więcej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda,ze od jakiegoś czasu nie ma filmików pod przepisami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pod wszystkimi przepisami jest filmik, filmiki zamieszczane są pod nowymi postami

      Usuń
  7. Prosty przepis, super smak - czego chcieć więcej👍 super wydanie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam według podanych proporcji, ale niestety jest zbyt słodkie i zbyt tłuste :( co prawda nie mam ręki do wypieków, więc sądząc po tylu pozytywnych komentarzach musiałam coś schrzanić xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodycz przełamuje dżem z czarnej porzeczki i nie można w nim nic zepsuć, można dać wafelka mniej. Tłuste? Może ubiło sie Pani masło?Pozdrawiam

      Usuń
  9. Ciasto jest przepyszne, i bardzo szybko się robi,

    OdpowiedzUsuń