To ciasto zachwyciło wszystkich gości na ostatnim rodzinnym spotkaniu, więc od razu postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem
Składniki:
blaty:
- 5 szklanek mąki
- 3 jajka
- 300 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 galaretki agrestowe
- 2 x 3/4 szklanki wody
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- 200 g czekolady mlecznej
- kilka łyżek śmietanki 30 %
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder i sodę. Na środku robimy dołek, wbijamy jajka, dodajemy miód i pokrojone masło. Składniki siekamy nożem i zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 4 części i chłodzimy w lodówce. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na wielkość formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez około 15 min. do ładnego zarumienienia.
W międzyczasie przygotowujemy masy jabłkowe. Jabłka obieramy kroimy na kawałki i podsmażamy do czasu, aż zacznę się rozpadać. Po tym czasie jabłka dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy 3/4 szklanki wody, zagotowujemy i wsypujemy 2 galaretki truskawkowe. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę jabłkową wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim ciastem. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko. Mieszając gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń. Gotową masę budyniową wykładamy na ciasto i przykrywamy trzecim blatem.
Drugą połowę jabłek zagotowujemy z 3/4 szklanki wody i wsypujemy galaretki agrestowe. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Zieloną masę jabłkową wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem. Ostawiamy do stężenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kilkoma łyżkami śmietanki. Polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
Gotowe ciasto pozostawiamy do całkowitego stężenia i zmięknięcia blatów. Najlepiej smakuje na 2, 3 dzień jak smaki się przegryzą.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast ciasta ciasta na święta ciasto jabłkowe ciasto jabłkowo budyniowe ciasto symfonia ciasto z jabłkami miodownik miodownik z jabłkami symfonia
Wygląda naprawdę przepysznie to ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Czy można to ciasto zamrozić?
OdpowiedzUsuńNie polecam go mrozic bo jest z galaretką, a po rozmrożeniu może stać się wodnista
Usuń