Te pączki Babci są najlepsze i nie dorównują im żadne ze sklepowych półek. Będąc u Babci prosimy, aby nam je zrobiła
Ilość: około 30 sztuk
Składniki:
- 1 kg mąki + do podsypywania
- 50 g świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- 500 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 6 żółtek
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 ml wódki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 l oleju do smażenia
- marmolada do nadziania
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 - 20 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko, żółtka, cukier waniliowy, wódkę i sól. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy masło. Ciasto jest dość luźne, ale nie polecam dosypywać mąki, ciasto możemy wyrobić mikserem z hakiem. Ciasto przekładamy do dużego naczynia. Wierzch oprószamy lekko mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagniatamy. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i dzielimy je na części po około 60 g. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, potem je lekko spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę marmoladę. Dokładnie sklejamy, aby nadzienie podczas smażenie nie uciekło. Układamy na stolnicy oprószonej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 min. Pączki powinny podwoić swoją objętość.
Następnie na wolnym ogniu rozgrzewamy olej do temp. 175 st. Wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo pączki usmażą się z zewnątrz, a w środku będą surowe oraz za zimny, bo pączki nasiąkną zbyt dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał najlepsze pączki babci pączki pączki babci pączki z przepisu babci tłusty czwartek
wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWyglądają po prostu przepysznie.
OdpowiedzUsuńPrzepis superrr..
OdpowiedzUsuńPaczki wyszły pyyyszne!!!
Ciasto super, elastyczne, nie klei się.
Polecam zrobić..
Czy można je wykrawać szklanka i nadziewać po usmażeniu
UsuńTak
UsuńBardzo smaczne. Następnym razem zrobię więcej😋😋
OdpowiedzUsuńMoja babcia też robi pyszne pączki! :D
OdpowiedzUsuńW końcu jakiś prosty przepis na pączury !
OdpowiedzUsuńWygładają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńNie wyszły mi w ogóle. Spadały na dno, zamiast unosić się u góry, przypalaly się z wierzchu, a w środku surowe... Tyle czasu zmarnowanego po nic. A jutro tłusty czwartek :(
OdpowiedzUsuńZa gorący tłuszcz
UsuńDzisiaj robiłam i wyszły wspaniałe.
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć octu zamiast wódki?
OdpowiedzUsuńTak, tylko nie za dużo bo pączki wyjdą kwaśne
UsuńCzy masło ma być rozpuszczone i ostudzone?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńGenialny przepis!!!Dziekuje. Pozdrawiam autorke
OdpowiedzUsuńWitam czy moge uzyc soku a cytryny zamiast wodki jesli tak to ile?czy lepszy bedzie oczy dziekuje
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam soku z cytryny, zawsze dodaje wódkę albo spirytus
UsuńA jeśli spirytusu to ile?
Usuńtyle co wódki
UsuńBardzo pyszne
OdpowiedzUsuńCzemu jest podane że drożdże rozpuszczamy w 500 ml mleku?
OdpowiedzUsuńBo tak robimy
UsuńZ pewnością skorzystam z Twojego przepisu przy okazji tłustego czwartku. To już za kilka dni trzeba się sprężyć.
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić to ciasto i zostawić w lodówce do następnego dnia
OdpowiedzUsuńKilka łyżek maku czyli ile?
OdpowiedzUsuńMąki *
OdpowiedzUsuńMoje ciasto nie wyszło zbyt luźne, nie mogłam wyrobić mikserem z hakiem bo się wszystko klebilo, zobaczymy jak wyrośnie i jakie wyjdą paczki. Robiłam zgodnie przepisem, nie wiem co jest nie tak, poczekam do upieczenia, do uslyszenia
OdpowiedzUsuńTeż robiłam pierwszy raz w swoim życiu pączki z tego właśnie przepisu. Ciasto luźne ale dało się uformować pączki. Powiem wprost wyszły super, w środku ciasto jest tak pulchne, że wszyscy jedli i podziwiali. Nie za gorący tłuszcz i robić wg przepisu. Wyjdą smaczne, ja robię nadzienie, jak lekko przestygną, są zarąbiste, nawet na drugi dzień. Polecam! Zbliża się tłusty czwartek również będę robić, bo rodzina czeka na paczki z tego przepisu, wykonane przeze mnie. Życzę smacznego 😀
UsuńWitam, czy można użyć mąki orkiszowej? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, nigdy na takiej nie próbowałam
UsuńWyglądają pysznie będę napewno je piekła na tłusty czwartek
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszły zaje...biste. Ciekawe czy na następny dzień będą też tak przepyszne.
OdpowiedzUsuńDzisiaj wyprubuje przepis bo wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńIle łyżek mąki się daje ?
OdpowiedzUsuńIle około wychodzi tych pączkow
OdpowiedzUsuńtak jak podane około 30 sztuk
Usuń