Tą surówkę podali nam do obiadu w pewnej restauracji, tak nam posmakowała, że postanowiłam ją zrobić w domu. Teraz często sięgam po ten przepis
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy solimy i wygniatamy dłonią. Marchewkę i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. Jogurt, majonez, chrzan mieszamy i dodajemy do warzyw z jabłkiem. Surówkę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czerwona kapusta sałatki surówka surówka biskupa surówka obiadowa surówka z czerwonej kapusty
Wygląda smacznie! Spróbuję w niedzielę do kotlecika :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper! Przypasuje do wycieczki do klasztoru w Szczyrzycu! Dzięki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra
OdpowiedzUsuń