Surówka biskupa

Tą surówkę podali nam do obiadu w pewnej restauracji, tak nam posmakowała, że postanowiłam ją zrobić w domu. Teraz często sięgam po ten przepis

Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy solimy i wygniatamy dłonią. Marchewkę i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. Jogurt, majonez, chrzan mieszamy i dodajemy do warzyw z jabłkiem. Surówkę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie! Spróbuję w niedzielę do kotlecika :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Przypasuje do wycieczki do klasztoru w Szczyrzycu! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem i wywaliłem kapusta czerwona strasznie twarda jak na moje zęby to tragedia

    OdpowiedzUsuń