Przepis na taratuszki dostałam od pewnej Rosjanki, są to u nich popularne, pulchne faworki robione na kefirze, najlepiej smakują zaraz po usmażeniu
Ilość: około 40 sztuk
Składniki:
- 400 g gęstego kefiru
- około 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, sól, cukier waniliowy. Dodajemy kefir, masło i wbijamy jajko. Składniki zagniatamy, ciasto powinno być mięciutkie. Jeżeli mocno klei się do rąk dosypujemy mąki, ale nie za dużo bo faworki wyjdą twarde. Lepiej podsypać mąkę, niż wgniatać w ciasto jej dużą ilość.
Następnie ciasto odkładamy na około 20 - 30 minut pod przykryciem. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na około 3 - 5 mm. Kroimy na prostokąty o wielkości około 7x2 cm. Każdy pasek nacinamy w środku wzdłuż na około 1,5 cm.
Następnie ciasto odkładamy na około 20 - 30 minut pod przykryciem. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na około 3 - 5 mm. Kroimy na prostokąty o wielkości około 7x2 cm. Każdy pasek nacinamy w środku wzdłuż na około 1,5 cm.
Następnie przez dziurkę przekładamy jeden koniec. Tak przygotowane faworki smażymy na patelni w niedużej ilości rozgrzanego oleju, na niewielkim ogniu. Taratuszki urosną, smażymy je do ładnego zarumienienia. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chrust ciasta faworki faworki na kefirze karnawał rosyjskie faworki taratuszki rosyjskie faworki tłusty czwartek
Wyglądają obłędnie XD
OdpowiedzUsuńzrobilam! proste i smaczne
OdpowiedzUsuńCzy zammiast kefiru moze byc jogurt
OdpowiedzUsuńTak
UsuńPychotka, ja robię z jogurtem greckim.
OdpowiedzUsuńPoprostu niebo w gębie pycha
OdpowiedzUsuńSą pyszne dziś robiłam
OdpowiedzUsuńCzy można je upiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuń