- 450 g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania
- 200 ml wody
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- opcjonalnie ziarna kminku, lnu lub inne do posypania
Przygotowanie:
Z podanych składników wychodzi jeden bochenek chleba. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, wlewamy wodę z drożdżami i mleko. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto jest klejące. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy w temp. pokojowej na około 12 - 18. godz. W tym czasie dzięki drożdżom wyrośnie i wyrobi się.
Następnie ciasto wyjmujemy na obficie podsypany mąką blat. Ciasta jest lepkie ale nie dosypujemy mąki i nie zagniatamy. Bochenek formujemy składając ciasto na kopertę. Uformowany chleb wkładamy do koszyczka lub durszlaka wyłożonego ścierką, która jest obsypana mąką. Przykrywamy i odstawiamy na około 1 godz.
Po tym czasie chleb przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta możemy naciąć nożem i posypać ziarnami. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Pieczemy około 45 min. Chleb wyjmujemy i studziły na kratce.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb bez wyrabiania chleb bez wyrabiania czyli jak zrobić i się nie narobić chleb pszenny pieczywo
Długo taki chlebek może leżeć po wypieku? Bo niestety z tymi kupowanymi w sklepach jest problem...
OdpowiedzUsuńu mnie szybko znika, ale w chlebaku może parę dni poleżeć
UsuńWygląda cudownie! Na pewno jest o niebo lepszy niż te ze sklepów, a dodatkowo mamy satysfakcję, że zrobiliśmy go sami.
OdpowiedzUsuńMNIAM Palce lizać
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie,w wolnym czasie napewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńNie robilam ale zrobię to dsm odpowiedź Pa
OdpowiedzUsuń