Na ten przepis trafiłam zupełnie przypadkiem, wrócę do niego nie raz, bo ciasto skradło uwagę moich gości
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
- 2/3 szklanki wrzątku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 200 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując partiami wsypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 25 min. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko. Mieszając gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajmy budyń. Gotową masę budyniową wykładamy na biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z dżemem wiśniowym. Tężejący dżem wykładamy na masę budyniową i przykrywamy biszkoptem.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto cyganka dżem wiśniowy masa budyniowa
Raz na jakiś czas każdemu na pewno przyda się trochę czekoladowej przyjemności:)
OdpowiedzUsuńRatunku! Czy to możliwe żeby masa budyniowa się zważyła? Może przez osełke? Nie miałam innego masła
OdpowiedzUsuńCzy budyń był zimny? Może to być przyczyna. Jeżeli masa jest rzadka proszę dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie i to uratuje ciasto
UsuńPłaską łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wody dodać do zwarzonego kremu wymieszać i gotowe, nawet lepszy jest krem z dodatkiem żelatyny.
UsuńA polewę zimną czy ciepłą? Na ostygniete czy ciepłe ciasto? ��
OdpowiedzUsuńCiepłą, jak zastygnie to nie rozprowadzisz po cieście. Ciasto zimne
UsuńJaka wielkość foremki ?
OdpowiedzUsuń25x36
Usuń