Ciasto Cyganka

Na ten przepis trafiłam zupełnie przypadkiem, wrócę do niego nie raz, bo ciasto skradło uwagę moich gości

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
warstwa wiśniowa:
  • 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 2/3 szklanki wrzątku
  • 4 łyżeczki żelatyny
polewa:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując partiami wsypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 25 min. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty.



W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko. Mieszając gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajmy budyń. Gotową masę budyniową wykładamy na biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z dżemem wiśniowym. Tężejący dżem wykładamy na masę budyniową i przykrywamy biszkoptem.



W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Raz na jakiś czas każdemu na pewno przyda się trochę czekoladowej przyjemności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ratunku! Czy to możliwe żeby masa budyniowa się zważyła? Może przez osełke? Nie miałam innego masła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy budyń był zimny? Może to być przyczyna. Jeżeli masa jest rzadka proszę dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie i to uratuje ciasto

      Usuń
    2. Płaską łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wody dodać do zwarzonego kremu wymieszać i gotowe, nawet lepszy jest krem z dodatkiem żelatyny.

      Usuń
  3. A polewę zimną czy ciepłą? Na ostygniete czy ciepłe ciasto? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciepłą, jak zastygnie to nie rozprowadzisz po cieście. Ciasto zimne

      Usuń
  4. Jaka wielkość foremki ?

    OdpowiedzUsuń