Przepis znalazłam w starej gazecie u Babci. Ciasto jest tak pyszne, że z pewnością często będę do niego wracać
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 3/4 szklanki wody
masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30%
- 1 galaretka przezroczysta
- 200 ml wrzątku
- czekolada mleczna
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- około 100 g herbatników maślanych
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min.
W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy kroimy na kawałki i podsmażamy do czasu, aż zacznę się rozpadać. Dodajemy 3/4 szklanki wody, zagotowujemy i wsypujemy galaretki cytrynowe. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą masę jabłkową wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia.
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując malutkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę jabłkową. Na wierzchu układamy herbatniki. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt z jabłkami ciasta ciasta na święta ciasta na wielkanoc ciasto jabłkowe ciasto Krysi ciasto powrót Krysi ciasto z jabłkami jabłka masa jabłkowa masa śmietanowa
Wygląda cudownie! Myślę, że jest idealne na letni wypoczynek w ogrodzie, przy herbacie ;)
OdpowiedzUsuńWow przepiękne ciasto, aż zazdroszczę umiejętności. Spróbuje je zrobić samemu
OdpowiedzUsuńale bym zjadł :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze to domowe ciasto!
OdpowiedzUsuńmuszę to wypróbować
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTestowałem, super!
OdpowiedzUsuńPyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Chętnie sprawdzę ten przepis
OdpowiedzUsuńUpiekłam i jest pyszne
OdpowiedzUsuńKawa, ciacho i książka
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto Krysi wygląda na prosty i smaczny. Próbując go przygotować, na pewno będzie się cieszyć pysznym smakiem i aromatem. Polecam go wszystkim miłośnikom ciasta.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Moja mama co niedzielę piecze ciasta, myślę, że ten przepis będzie jej kolejnym ulubionym.
OdpowiedzUsuńZabieram się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMega smaczne wyszło!
OdpowiedzUsuńBędę próbować :)
OdpowiedzUsuńsuper zdjęcia
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto , polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto ale zamiast herbatników daję biszkopt
OdpowiedzUsuńŚwietna strona!
OdpowiedzUsuńPyszne przepisy. Fotograf ślubny Szczecin.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglada
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuń