Ciasto popapraniec

To ciasto zachwyca moich Rodziców za każdym razem jak je zrobię,  przepis jest stary, ale muszę się nim z wami podzielić

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki kakao


masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu porzeczkowego




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec malutkim strumieniem wlewamy olej i krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dajemy wiórki kokosowe, drugiej - mak, a trzeciej - kakao. Każdą część mieszamy łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy na zamianę łyżką ciasto makowe, kokosowe i kakaowe. Na koniec delikatnie mieszamy wykałaczką, aby uzyskać marmurkowy wzór. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół.



W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko. Mieszając gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajmy budyń. Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu porzeczkowego i wykładamy masę budyniową, dwie łyżki masy odkładamy.



Przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostawioną masą budyniową, a następnie dżemem porzeczkowym. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka. Polewamy nierównomiernie wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Czy dżem porzeczkowy możemy bez problemu zastąpić innym ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale polecam jakimś kwaśnym, wtedy ciasto nie będzie za słodkie

      Usuń
  2. Czy zamiast maku do ciasta można dodać np czerwony kisiel?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiśniowy dżem może być?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram sie do pracy��

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest pyszne 😋. Robiłam kilka razy, jutro też będzie.Polecam😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja znam to ciasto już od dawna . Jest bardzo dobre .

    OdpowiedzUsuń