To ciasto zachwyca moich Rodziców za każdym razem jak je zrobię, przepis jest stary, ale muszę się nim z wami podzielić
Składniki:
ciasto:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki suchego maku
- 2 łyżki kakao
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- słoiczek dżemu porzeczkowego
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec malutkim strumieniem wlewamy olej i krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dajemy wiórki kokosowe, drugiej - mak, a trzeciej - kakao. Każdą część mieszamy łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy na zamianę łyżką ciasto makowe, kokosowe i kakaowe. Na koniec delikatnie mieszamy wykałaczką, aby uzyskać marmurkowy wzór. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół.
Przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostawioną masą budyniową, a następnie dżemem porzeczkowym. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka. Polewamy nierównomiernie wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt marmurkowy ciasta ciasta na święta ciasto popapraniec dżem porzeczkowy kakao mak masa budyniowa wiórki kokosowe
Czy dżem porzeczkowy możemy bez problemu zastąpić innym ???
OdpowiedzUsuńTak, ale polecam jakimś kwaśnym, wtedy ciasto nie będzie za słodkie
UsuńCzy zamiast maku do ciasta można dodać np czerwony kisiel?
OdpowiedzUsuńWiśniowy dżem może być?
OdpowiedzUsuńoczywiście
UsuńZabieram sie do pracy��
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne 😋. Robiłam kilka razy, jutro też będzie.Polecam😊
OdpowiedzUsuńJa znam to ciasto już od dawna . Jest bardzo dobre .
OdpowiedzUsuń