Takie kotlety jadłam w jednej z karczm w Bieszczadach, a teraz często goszczą u mnie w domu
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 700 g kiszonej kapusty
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- kminek
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane dusimy lub przeciskamy przez praskę. Kapustę odciskamy z kwasu (wyjątkowo kwaśną płuczemy), kroimy, aby nie była długa, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dobrze odciskamy z wody. Ziemniaki i kapustę można przygotować dzień wcześniej. Do miski dajemy zimne ziemniaki i kapustę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz kminek. Wyrabiamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ilość dodanej mąki zależy od odmiany ziemniaków i stopnia odciśnięcia kapusty.
Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron, na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety bieszczadzkie podajemy z ulubionym sosem i surówką.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta kiszona kotlety kotlety bieszczadzkie kotlety na obiad kotlety ziemniaczane kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą obiad ziemniaki
Również kiedyś je próbowałem. Smakują znakomicie
OdpowiedzUsuńSpróbuję
OdpowiedzUsuńNie będę sobą jak nie spróbuję :) wyglądają super!
OdpowiedzUsuńWłaśnie je zrobiłam,smaczna i dobra alternatywa na obiad i nie tylko.
OdpowiedzUsuń