Babcia często robiła nam kotlety szarpane. Teraz sama często sięgam po ten przepis bo wystarczą proste składniki i wiem, że każdy zje je ze smakiem
Ilość: około 25 kotletów
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- pęczek koperku
- 200 g startego sera żółtego
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w małą kostkę, koperek siekamy, a kukurydzę odsączmy z zalewy. Dodajemy ser żółty, jajka, mąkę i majonez. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety szarpane podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
filet w kapuście kotlety kotlety na obiad kotlety siekane kotlety siekane z warzywami kotlety szarpane kotlety szarpane z warzywami kotlety z kurczaka obiad pierś z kurczaka
O tak - takie kotleciki u nas też czasami się pojawiają :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, ja jeszcze dodaje cebuli troszkę posiekanej drobno
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić paprykę i kukurydzę
OdpowiedzUsuńPieczarki, groszek, możesz dodać to co lubisz
UsuńŚwietnie sprawdzają się pieczarki starte na tarce.
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Nigdy nie próbowałem. Mam nadzieję, że kiedyś będę miał okazję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa nie daję majonezu, nic to nie daje, a zwiększa kaloryczność dania :)
OdpowiedzUsuń