Kurczak pieczony wg receptury Magdy Gessler wychodzi bardzo soczysty, a marynata sprawia, że wszyscy zajadają się nim ze smakiem. Na pewno częściej będę sięgać po ten przepis
Składniki:
- 12 podudzi z kurczaka
- 180 g musztardy rosyjskiej
- sok z 1 cytryny
- 2 - 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżeczki majeranki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Podudzia myjemy i osuszamy. Musztardę, sok z cytryny, posiekany czosnek, olej i przeprawy mieszamy. W marynacie obtaczamy podudzia. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy pod przykryciem przez około 1 godz. Po tym czasie podudzia odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 min. do zarumienienia. Gotowego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak Magdy Gessler kurczak na obiad obiad podudzia podudzia Magdy Gessler
oj tak taki kurczak jest pyszny! robiłam nie raz
OdpowiedzUsuńPrzepis już mam więc za tydzień mam pomysł na obiadek z frytkami i surówką
UsuńŚwietny pomysł na imprezę :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! Będę próbował. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny
OdpowiedzUsuńPapryka ostra czy słodka?
OdpowiedzUsuńSłodka
UsuńMoże być inna musztarda?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńwyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńAga
UsuńZrobiłam dzisiaj, cos pysznego!
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę go 2raz . Przepychota
OdpowiedzUsuńMoże być saperska musztarda
OdpowiedzUsuńtak
Usuńraczej" sarepska " :)
UsuńMyślałam ze będzie dobre bo super wyglada ale niestety tyle mięsa poszło na marne bo jest ochydne nie wiem jak może ktoś to jeść
OdpowiedzUsuńTyle musztardy i sok z cytryny,to może być za kwaśne, brak czegoś na złagodzenie smaku,np miodu.
OdpowiedzUsuńWspaniała inspiracja, dzięki!
OdpowiedzUsuńżadna nowość nic specjalnego zwykły przepis
OdpowiedzUsuń