Babkę puchową z tego przepisu robiła Babcia, później Mama, a teraz ja ją robię. Jest rewelacyjna, zawsze się udaje i sprawdza się w każdej sytuacji
Wymiary formy: 30x12 cm
Składniki:
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu 10%
Do miski przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. W drugiej misce masło miksujemy i stopniowo wsypujemy cukier. Ciągle miksując wbijamy po jednym jajku i partiami wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Dodajemy olej i wlewamy ocet. Następnie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st.
Babkę pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Chyba troszke za mala blaszka ale wyglada super kostka masla i jeszcze olej
OdpowiedzUsuńtak rośnie, ale smakuje wybornie :)
Usuńwygląda wspaniale, już się zabieram do pracy ale, czy to jest przepis na jedną, czy dwie foremki? Mam tylko jedną foremkę tej wielkości :)
OdpowiedzUsuńz podanych składników wychodzi 1 babka
UsuńPolecam gorąco do kawki deser w sam raz pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa
OdpowiedzUsuńNa pewno 2 szklanki maki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuń