Prosty przepis na chleb, do którego nie potrzeba drożdży i zakwasu
Wymiary formy: 26x12 cm
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typ 450
- 400 ml maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- masło do nasmarowania formy
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, sodę i mieszamy. Powoli wlewamy maślankę i łączymy z mąką. Zagniatamy ciasto i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Zobacz filmik z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb bez drożdży chleb na maślance chleb na sodzie chleb pszenny pieczywo
o kurcze fajny przepis, tylko szkoda ze maslanka to produkt o krotkim teerminie przydatnosci i zapasow nie zrobie...ech :(((
OdpowiedzUsuńmożesz maślankę zamienić na kefir :) chociaż też za długiego terminu nie ma
UsuńJogurt naturalny też się chyba nada? Akurat to mam w lodówce.
UsuńTak
UsuńAż nie moge uwierzy że tyle wystarcza.
UsuńNa pół litra mleka UHT wciśnij sok z jednej dużej cytryny lub wlej 1/3 szklanki octu jabłkowego. Maślankę możesz też zamrozić w porcjach.Możesz też szczepić mleko UHT bakteriami jogurtowymi na bieżąco. Każdy zrobiony jogurt nadaje się do szczepienia następnego.
Usuń... brawo... to prawda...!!!
UsuńKupilam kefir z terminem do 2.04 - mam zapas do końca miesiaca :D Bedzie chlebek <3
OdpowiedzUsuńW obecnej sytuacji wg mnie taki chlebek to bardzo dobry pomysł. Polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmm, chleb wygląda naprawdę przepysznie, aż sam chętnie bym go zjadł
OdpowiedzUsuńZ tego produktu wyjdą dwa chlebki?
OdpowiedzUsuńZ podanych składników wychodzi 1 chleb
UsuńDziękuję jest w piekarniku a jak wyjdzie? zobaczymy?
UsuńChlebek wyszedł super smaczny �� �� �� polecam innym, czy można zrobić z innej też mąki? Np pełnoziarnistą? Czy może dać pół na pół według przepisu?
UsuńTrzeba próbować, ja z inną mąką nie robiłam
Usuń,,, eksperymentujcie, eksperymentujcie - największa tajemnica, to osiągnąć właściwą konsystencję ciasta i wyjdzie praktycznie wszystko... Pozdrawiam...!!!
UsuńŚwietny przepis na chlebek
OdpowiedzUsuńWitam, chciałam zapytać czy mogę dać mąkę pełnoziarnistą żytnią typ 2000 zamiast zwykłej? przennej
OdpowiedzUsuńNie robiłam z innej mąki, trzeba spróbować
UsuńZa ciężka. Użyj mąki chlebowej a nie 90 procentowych otrębów.
Usuń... do pełnoziarnistej należy użyć nieco więcej płynu, jaki by nie był, bo może być nawet zwykła woda. Tajemnicą wypieku chleba jest osiągnięcie prawidłowej konsystencji ciasta...!!!
UsuńKupiłam maślankę, dziękuję za przepis zobaczymy co na to maluchy ...
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj chlebek zgodnie z przepisem, ładnie wyrósł, chrupiąca skórka. Po przekrojeniu ma dziwny zapach, ciężko określić, jakby sztuczny trochę. Czy soda powoduje ten zapach ?
OdpowiedzUsuńTak, soda powoduje że ten chleb nie jest taki jak zwykły w zapachu jak i w smaku
UsuńCzy to że nie dodałam sody to chleb mi nie urósł i jest twardy?��
OdpowiedzUsuńTak
UsuńSzybko się robi. Fajnie mięciutki w środku. Zamiast maślanki użyłam jogurtu naturalnego. Niestety ma specyficzny zapach, mi nie przeszkadzał, ale rodzina strasznie zrzędziła.
OdpowiedzUsuńten zapach powoduje soda
UsuńDzisiaj upiekłam ten chlebek ale raczej to nie moje smaki chyba przez tą sodę
OdpowiedzUsuńNa jakiej funkcji najlepiej go piec, góra-dół czy jednaj z nich?
OdpowiedzUsuńgóra dół
UsuńJa piekę na termoobiegu.
OdpowiedzUsuńCzy do mieszanki można dodać kminek lub czarnuszkę?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńWyszedł taki ciężki, sodowy w smaku, duży racuch.
OdpowiedzUsuń