Przepis krok po kroku na chleb na suchych drożdżach, poradzi sobie z nim każdy, nawet początkująca osoba
Wymiary formy: 30x12 cm
Składniki:
- 450 g mąki żytniej typ 720
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju
- masło do nasmarowania formy
- garść ziaren słonecznika
Do przesianej mąki wsypujemy sól, cukier, drożdże i mieszamy. Dodajemy olej, stopniowo wlewamy wodę i łączymy składniki. Następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejną godzinę.
Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej słonecznikiem przekładamy ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią. Posypujemy słonecznikiem i dociskamy, żeby się przykleił. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nagrzewamy do 210 st. Następnie wstawiamy chleb i pieczemy około 40 min. Gotowy studzimy wyciągnięty na kratkę.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb na suchych drożdżach chleb żytni chleb żytni na drożdżach mąka żytnia pieczywo
Idealny na śniadanie. ; )
OdpowiedzUsuńChleb własnego wyrobu znacznie różni się od chlebów, które kupujemy w sklepach. W obecnej sytuacji, myślę że warto spróbować.
OdpowiedzUsuńCzy można użyć innej mąki?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, ale sama nie próbowałam
UsuńCzy może być inna forma np keksowka ?
OdpowiedzUsuńOczywiście
UsuńA piekarnik jak ustawić ? Góra dół czy termoobieg ?
Usuńgóra dół
UsuńCzy to normalne ze ciasto sie tak bardzo klei? Dosypywanie maki nie pomaga a nie chce z nia przesadzic
OdpowiedzUsuńtak, ciasto może się lekko kleić, można dosypać odrobinę mąki, ale nie za dużo
UsuńJesli chodzi o piekarnik to z termoobiegem czy bez.
OdpowiedzUsuńja piekę bez
UsuńDziś go piekłam. Ciasto w misce urosło, a potem w piekarniku już nie, jakie włożyłam takie wyjęłam :-(
OdpowiedzUsuńMi tak samo nie wyszło tzn upiekło się ale niski jest :/
UsuńChlebek pyszny, ale niestety mi nie wyrósł nie wiem czemu
UsuńCzy moze byc maka zytnia razowa do wypieku chlebaPozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak
UsuńTylko ta maka zytnia razowa to ma typ 2000 na opakowaniu bo innej nie moge dostac
Usuńpowinna się sprawdzić
UsuńJa piekłam kilka razy. Za pierwszym razem faktycznie nic nie urósł. Potem zaczęłam mieszać mąkę. No i ostatnio użyłam 25 dkg mąki żytniej i dosypałam 25 dkg szymanowskiej. No i już o wiele lepszy
OdpowiedzUsuńJak długo trzeba wyrabiać?
OdpowiedzUsuńAż będzie gładkie
UsuńMi tez nie wyrósł. Pomimo że wymieszałam 3 różne mąki, wyszedł placek. Ale spróbuję jeszcze raz...
OdpowiedzUsuńPrzepis do niczego niestety
OdpowiedzUsuńW smaku całkiem fajny, miękki. Niestety muszę się zgodzić, że praktycznie nie urósł. Dodatkowo po dwóch dniach pokrojone kromki strasznie zaczęły się kruszyć.. co może być przyczyną? :/
OdpowiedzUsuńZrobiłam tak jak na przepisie co do każdego szczegółu i też mi nie wyrósł w trakcie pieczenia :( myślę że w tym akurat tu przepisie została użyta inna mąka nie żytnia dlatego tak ładnie wyrósł.
OdpowiedzUsuńMąka została użyta taka taka jak w przepisie. Może to zależy od użytej mąki. Zawsze jak robię wypieki i użyje mąki ze sklepu z robaczkiem to nic mi się wyjdzie, jak użyje mąki z piekarni nie mam problemu z wypiekami. Jakoś użytej mąki ma wiele znaczenia
UsuńCzy ten chleb powinien być taki miękki od spodu czy raczej twardawy?
OdpowiedzUsuńKarolina
Witam , co zrobić by skórka (górna) była taka błyszcząca ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPosmarować wodą lub białkiem
UsuńA mi nie wyroslo ;(
OdpowiedzUsuńCzy 300ml wody to nie za mało? Wyszło mi jakieś takie suche to ciasto i nie za bardzo chce rosnąć...
OdpowiedzUsuńpięknie wyszło ale ciut za słodkie
OdpowiedzUsuńNie wiem co ma być za słodkie, ja dałam jak w przepisie i wyszedł normalny pyszny chlebuś mniammmm.
UsuńMój chlebek upiekł się pięknie, ładnie rósł za każdym razem i w piekarniku. Piekłam z mąk mieszanych (z doświadczenia wiem, że na samej mące żytniej chleby gorzej rosną i są cięższe i zbite). Ja dałam 100 g mąki żytniej, 100 g owsianej i reszta mąka pszenna typ 550. Piekłam z funkcją pary, tzn. na dno zimnego piekarnika wlałam zimną wodę, włączyłam piekarnik i po 5 ciu minutach włożyłam do niego chleb. Wyszedł pyszny. Szkoda że nie można wstawić zdjęcia, bo widzę że dużo osobą chleb nie wyszedł.
OdpowiedzUsuń