Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
- 500 g serka naturalnego homogenizowanego
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml wrzątku
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- kilka łyżek mleka
- ciepłe lody mini (24 szt.)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Na biszkopcie układamy ciepłe lody, jeżeli mają wafelki to je odcinamy (nie są potrzebne). Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek naturalny i malutkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. Na ciepłe lody wykładamy masę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kilkoma łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na masie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasta na wielkanoc ciasto dupa pawiana ciasto z ciepłymi lodami ciepłe lody serek homogenizowany śmietanka
Gdzie te mini lody można kupić?
OdpowiedzUsuńJa kupuję w Lidlu
UsuńGdzie można kupić serek homogenizowany naturalny? Z serków homogenizowanych znam tylko Danio
OdpowiedzUsuńbiedronka/lild
UsuńW Kauflandzie
Usuńciasto pyszne kaŻdemu smakowaŁo.
OdpowiedzUsuńMożna prosić wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, już widzę.
Usuńzwykle serek homogenizowany jest waniliowy, ale czasem można spotkać naturalny w Biedronce lub Lidlu.
OdpowiedzUsuńJest też naturalny o pojemn. 350 lub 400 taki widziałam i też go kupuje,o ile się nie mylę to Vitello. Renata
UsuńCzy mogę używać jogurt naturalny zamiast serka naturalnego
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, ale jogurt jest rzadszy od serka, więc może być potrzebna większa ilość galaretek
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre, ale pokroić je tak jak powinno wyglądać to nie lada wyzwanie��
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńJa wkładam nóż do sloika z gorącą wodą,kroję,wycieram i znowu do wody. I nie jest tak źle :)
OdpowiedzUsuńCzy serki miksujemy ze śmietaną czy należy je delikatnie połączyć ze śmietaną?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja łącze mikserem
UsuńCiasto bardzo smaczne, polecam!!!
OdpowiedzUsuń