Tak przygotowana karkówka wręcz rozpływa się w ustach. Świetna jako danie na obiad czy świąteczny stół
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg karkówki
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 8 łyżeczek musztardy
- 2 łyżeczki ketchupu
- 1 szklanka wody
- majeranek
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- olej do smażenia
- mąka pszenna do obtaczania
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry i rozbijamy za pomocą nakłuwacza. Majeranek, sól, pieprz i paprykę słodką mieszamy z 6 łyżeczkami musztardy. W marynacie obtaczamy mięso i odstawiamy na około 1 godz. Po tym czasie plastry obsypujemy mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, a pomiędzy plastry karkówki wkładamy cebulę pokrojoną w krążki.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, a pomiędzy plastry karkówki wkładamy cebulę pokrojoną w krążki.
Następnie karkówkę przykrywamy pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Całość zalewamy wodą wymieszaną z ketchupem i 2 łyżeczkami musztardy.
Tak przygotowane mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez około 2 godz. Na około 15 min. przed końcem pieczenia mięso odkrywamy. Karkówkę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Tak przygotowane mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez około 2 godz. Na około 15 min. przed końcem pieczenia mięso odkrywamy. Karkówkę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula karkówka karkówka na obiad karkówka z pieczarkami i cebulą obiad pieczarki
Bardzo dobre jedzonko ☺zrobiłam raz....zrobię i kolejny😄😄polecam 😘
OdpowiedzUsuńPodoba mi się przepis na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńna pewno zrobię takie danko podoba mi się
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie,wypróbuję
OdpowiedzUsuńWyszło super:)
OdpowiedzUsuńMoze ile soli to by pomoglo
OdpowiedzUsuńCzy mogę prosić o podanie ile powinno być dodane soli, pieprzu, papryki oraz majeranku?
OdpowiedzUsuńSuper przepis, karkówka jest miękka i smaczna. U mnie wystarczyło godzina i 45 minut pieczenia ale mięso luźno ułożone w naczyniu.
OdpowiedzUsuń