Moi mali pomocnicy oszaleli na punkcie tego ciasta. Wygląd tego deseru zaskoczy nawet najbardziej wybredne osoby, jego smak podbije serca absolutnie wszystkich wielbicieli ciast bez pieczenia
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
masa różowa:
- 500 g sera z wiaderka
- 2 galaretki malinowe + 1 szklanka wrzątku
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 galaretka przezroczysta + 1/2 szklanki wrzątku
- 350 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki agrestowe + 500 ml wrzątku
- około 200 g herbatników
- opakowanie czekoladek Ptasie Mleczko
Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Pół szklanki dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy, dodajemy ser z wiaderka i miksujemy do połączenia. Ciągle ubijając malutkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę malinową. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wykładamy około 1/3 tężejącej masy różowej. Następnie na masie układamy ptasie mleczko jedno za drugim, rogiem do dołu (patrz zdj.)
Wykładamy resztę masy różowej i odstawiamy do stężenia. W międzyczasie przygotowujemy masę białą. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. 350 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimną galaretkę przezroczystą. Masę wylewamy na zastygniętą warstwę różową.
Układamy herbatniki i odstawiamy ciasto do stężenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę agrestową wylewamy na wierzch ciasta.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na wielkanoc ciasto bez pieczenia ciasto rajski ptak ciasto z ptasim mleczkiem galaretki herbatniki ptasie mleczko rajski ptak bez pieczenia śmietanka top ciasta bez pieczenia
SUPER wygląda😍 zapisuję i z pewnością zrobię dla moich chłopców
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto sernikowo galaretkowe
OdpowiedzUsuńTwaróg z wiaderka słodki czy naturalny?
OdpowiedzUsuńnaturalny
UsuńZamiast serka można użyć mascarpone?
OdpowiedzUsuń