Skuteczny i naturalny lek z prostych składników, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Znakomicie sprawdzi się kiedy mamy osłabioną odporność
Ilość: 3 słoiki (700 ml)
Składniki:
- około 700 g cebuli
- 4 duże cytryny
- około 400 g miodu
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, cytrynę szorujemy, sparzamy i kroimy w plasterki. W słoikach układamy warstwami cebulę, dajemy 1 - 2 łyżki miodu i 3 plasterki cytryny. Czynność powtarzamy do wypełnienia słoików. Słoiki zamykamy i odstawiamy w temp. pokojowej na około 24 godz., aby wytworzył się syrop.
Po tym czasie syrop możemy przecedzić przez sitko. Przechowujemy w lodówce. Syrop z cebuli pijemy 3 razy dziennie po łyżce.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula cytryna mikstura na wzmocnienie odporności miód przetwory syrop na odporność i wirusy syrop na przeziębienie syrop na wzmocnienie odporności syrop z cebuli syrop z cebuli i cytryny
Idealny przepis na teraźniejszą pogodę.
OdpowiedzUsuńSyrop z cebuli to dobry nawet poza sezonem chorobowym :D W dzieciństwie go uwielbiałam, ciekawe czy teraz też mi będzie smakować :)
OdpowiedzUsuńTeraz przy sezonie na wirusy, to bardzo dobry sposób na ich powstrzymanie. Ja już swój słoik zrobiłem.
OdpowiedzUsuńCo oznacza określenie szorujemy cytrynę ?
OdpowiedzUsuńDokładnie myjemy za pomocą szczoteczki do owoców i warzyw
UsuńNa syrop z cebuli trzeba uważać, aby nie stosować go zbyt długo ponieważ obciąża wątrobę,info od lekarza
OdpowiedzUsuńTo prawda ale to się tyczy tylko osób, które mają już problemy z układem pokarmowym. Cebula zawiera substancje siarkowe i nie powinno się jej spożywac surowej zbyt często.
UsuńJa zamiast cebuli,dodaje imbir i czosnek ��
OdpowiedzUsuńIle czasu można przechowywać taki syrop w lodówce ???
OdpowiedzUsuń