Syrop na odporność i wirusy

Skuteczny i naturalny lek z prostych składników, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Znakomicie sprawdzi się kiedy mamy osłabioną odporność

Ilość: 3 słoiki (700 ml)

Składniki:
  • około 700 g cebuli
  • 4 duże cytryny
  • około 400 g miodu



Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, cytrynę szorujemy, sparzamy i kroimy w plasterki. W słoikach układamy warstwami cebulę, dajemy 1 - 2 łyżki miodu i 3 plasterki cytryny. Czynność powtarzamy do wypełnienia słoików. Słoiki zamykamy i odstawiamy w temp. pokojowej na około 24 godz., aby wytworzył się syrop.



Po tym czasie syrop możemy przecedzić przez sitko. Przechowujemy w lodówce. Syrop z cebuli pijemy 3 razy dziennie po łyżce.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Idealny przepis na teraźniejszą pogodę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Syrop z cebuli to dobry nawet poza sezonem chorobowym :D W dzieciństwie go uwielbiałam, ciekawe czy teraz też mi będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz przy sezonie na wirusy, to bardzo dobry sposób na ich powstrzymanie. Ja już swój słoik zrobiłem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co oznacza określenie szorujemy cytrynę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie myjemy za pomocą szczoteczki do owoców i warzyw

      Usuń
  5. Na syrop z cebuli trzeba uważać, aby nie stosować go zbyt długo ponieważ obciąża wątrobę,info od lekarza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ale to się tyczy tylko osób, które mają już problemy z układem pokarmowym. Cebula zawiera substancje siarkowe i nie powinno się jej spożywac surowej zbyt często.

      Usuń
  6. Ja zamiast cebuli,dodaje imbir i czosnek ��

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile czasu można przechowywać taki syrop w lodówce ???

    OdpowiedzUsuń