Przepis na ciasto dostałam od Mamy, a ta od koleżanki. Robi się je ekspresowo i smakuje rewelacyjnie. Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
warstwa ryżowa:
- 500 g cukierków krówek
- 100 g masła
- 80 g ryżu preparowanego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. 200 g masła miksujemy i malutkim strumieniem wlewamy przestygnięte mleko. Na koniec partiami wsypujemy mleko w proszku. Na małym ogniu rozpuszczamy 100 g masła z krówkami. Następnie wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę masy ryżowej i rozsmarowujemy białą masę.
Na wierzch wykładamy małymi porcjami resztę masy ryżowej. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Zobacz filmik z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto z ryżem preparowanym krówki masa z mleka w proszku ryż preparowany szyszki szyszki z ryżu preparowanego szyszkowa dama top ciasta bez pieczenia
Hej, czy zamiast krówek może być masa kajmakowa?
OdpowiedzUsuńTak. Zrobiłam tak i się udało
UsuńWygląda przepysznie! Warto spróbować.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to ciasto. Z pewnością spróbuję je zrobić.
OdpowiedzUsuńrewelacja! :D bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńJa dałam kajmakową zamiast krówek z masłem. Wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie czy ten ryz z krowkami wychodzi miękki czy taki dość twardy po schłodzeniu ciasta w lodówce? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtaki jak ryż w szyszkach
UsuńLepiej wziąć masło w kostce czy może być również margaryna Kasia?
OdpowiedzUsuńmasło
UsuńWłaśnie zrobiłam... teraz tylko musi stężeć��
OdpowiedzUsuńWszyscy zachwalacie, ale przecież jak na biala mase wylozy się cieple szyszki to masa biała się rozplywa. Macie jakiś sposób,żeby się nie rozplynela
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam składać warstwy.
OdpowiedzUsuńTrochę zmodyfikowałam, bo masę ryżową podzieloną na dwie części wyłożyłam na blachę na papierze. Zastygniętą wyjęłam z papierem i na drugim.papierze jeszcze raz wyłożyłam dół blachy. Jak wystygło dałam krem i przykryłam Zastygniętym pierwszym blatem