Bułeczki ze starego przepisu Babci zawsze wychodzą idealne, są tak smaczne, że musiałam podzielić się z Wami tą recepturą
Ilość: 14 sztuk
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszenne
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 25 g drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 roztrzepane jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do pokruszonych drożdży dodajemy cukier, wlewamy letnie mleko i wsypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia, przykryty ściereczką na 20 minut. Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy sól, dodajemy rozmącone jajka i wsypujemy mąkę. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone, przestygnięte masło i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około godzinę.
Po tym czasie na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto. Delikatnie formujemy wałek i dzielimy go na 14 porcji. Formujemy bułeczki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
W międzyczasie jajko roztrzepujemy z mlekiem. Wyrośnięte bułki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z mlekiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 – 30 min.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułeczki z przepisu babci bułki babci bułki na śniadanie bułki pszenne bułki śniadaniowe pieczywo
Pieczenie na termoobieg czy góra dół
OdpowiedzUsuńGóra dół
UsuńCzy moga byc suche drozdze
OdpowiedzUsuńtak
UsuńCzy takie bułeczki można zrobić z mąki bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak
UsuńCzy ciasto na bułki można zrobić wieczorem i zrobić je rano na śniadanie
OdpowiedzUsuńtak, tylko przed ostatnim rośnięciem schowaj do lodówki, a rano wyciągnij, żeby trochę się ogrzały i podrosły
UsuńCzy można do środka włożyć marmolade czyli zrobic je na slodko
OdpowiedzUsuńSama nie próbowałam, ale myślę że tak
UsuńCzy mleko ma być przegotowane
OdpowiedzUsuńNie, tylko lekko podgrzewany, żeby było letnie
UsuńSuper łatwy przepis i pyszne bułeczki
OdpowiedzUsuńCzy można do środka dać kawałek czekolady lub żółtego sera?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńDzisiaj robiłam 🤨sorry, ale bez smaku są
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo twarde co zrobilam nie tak��
OdpowiedzUsuńZa dużo mąki
Usuń