Bułki kieszonkowe

Bułeczki przygotowuję wieczorem, a rano są gotowe na śniadanie i do pracy

Ilość: 23 sztuk

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 250 g sera żółtego
  • około 250 g szynki
  • ketchup
  • 1 jajko do smarowania



Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, wlewamy mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy 3 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu wsypujemy sól, dodajemy roztrzepane jajka, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy letnie masło i zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.



Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy ketchupem i na środku układamy szynkę i ser żółty. Brzegi ciasta składamy do środka, sklejamy i odwracamy złożeniem do dołu. Kroimy na bułeczki.



Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo zachęcająco, wypróbuję kiedyś przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast świeżych drożdży można dodać suche i ile ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym przygotować je wieczorem A upiec rano na śniadanie. Jak je przechować??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włożyć do lodówki jak przygotujesz, a rano wyjąć i zostawić niech się ogrzeją i dopiero piec

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję:)

      Usuń
    3. A gdzie przechowywać przez całą noc już upieczone aby były nadal dobre?

      Usuń
    4. ja je trzymałam w pudełku w lodówce, a rano do mikrofalówki na kilka sekund i były jak świeżo upieczone

      Usuń
  4. Gdzie kupiłaś klamerki przytrzymujące papier na blaszce? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze dodaje podsmażone pieczarki z cebula pychota, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Czy próbował ktoś to ciasto wykorzystać do zrobienia pasztecikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz spokojnie wykorzystać ciasto na paszteciki

      Usuń