Bułeczki przygotowuję wieczorem, a rano są gotowe na śniadanie i do pracy
Ilość: 23 sztuk
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 25 g drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 roztrzepane jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- około 250 g sera żółtego
- około 250 g szynki
- ketchup
- 1 jajko do smarowania
Przygotowanie:
Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, wlewamy mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy 3 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu wsypujemy sól, dodajemy roztrzepane jajka, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy letnie masło i zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy ketchupem i na środku układamy szynkę i ser żółty. Brzegi ciasta składamy do środka, sklejamy i odwracamy złożeniem do dołu. Kroimy na bułeczki.
Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułki bułki kieszonkowe bułki śniadaniowe bułki z szynką i serem pieczywo
Wyglądają bardzo zachęcająco, wypróbuję kiedyś przepis
OdpowiedzUsuńczy zamiast świeżych drożdży można dodać suche i ile ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, instant 7-8 g
Usuńdziękuję :-)
UsuńChciałabym przygotować je wieczorem A upiec rano na śniadanie. Jak je przechować??
OdpowiedzUsuńWłożyć do lodówki jak przygotujesz, a rano wyjąć i zostawić niech się ogrzeją i dopiero piec
UsuńBardzo dziękuję:)
UsuńA gdzie przechowywać przez całą noc już upieczone aby były nadal dobre?
Usuńja je trzymałam w pudełku w lodówce, a rano do mikrofalówki na kilka sekund i były jak świeżo upieczone
UsuńGdzie kupiłaś klamerki przytrzymujące papier na blaszce? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo są metalowe żabki od karnisza :-)
UsuńJa jeszcze dodaje podsmażone pieczarki z cebula pychota, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.Czy próbował ktoś to ciasto wykorzystać do zrobienia pasztecikow?
OdpowiedzUsuńmożesz spokojnie wykorzystać ciasto na paszteciki
Usuń