Stary przepis na chleb bez czekania, wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika. Chleb nie kruszy się i na długo zachowuje świeżość
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typ 450
- 1 litr ciepłej wody
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki octu 10%
- opcjonalnie: kminek, ziarna, otręby
Przygotowanie:
Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sól i stopniowo wsypujemy mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec mieszania wlewamy ocet i dodajemy wybrane dodatki. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około godzinę.
Upieczony chleb studzimy wyjęty z formy i owinięty w lnianą ściereczkę, wtedy skórka nie będzie twarda.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb bez czekania chleb bez czekania wymieszaj i wstaw do piekarnika chleb bez wyrabiania chleb pszenny pieczywo
Na pewno jest dobry i będę chciała go upiec. Lubię nowe wyzwania
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam. Hmm ładnie wyrósł ale w smaku same drożdże. Nie jest smaczny. To już mój 4 i każdy coś.nie tak. Nie wiem co robię źle
OdpowiedzUsuńCzy aby napewno drożdże byly dobrze odmierzone? Jak je czuć to mogło być ich za dużo
UsuńA mi się zawsze udaje i jest pyszny,dodaje garść platków owsianych łyżkę słonecznika i łyżkę siemienia lnianego.Piekę go od 2 lat i zawsze bardzo smaczny.Niech urośnie to wtedy do blaszek posmarować wodą i do piekarnika.
UsuńPiekę w keksówkach. Smacznego .Musi się udać.
Praktyka czyni mistrza
UsuńChleb wyciągamy odrazu z piekarnika?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy mąkę Pani przesiewa?
nie
UsuńDlaczego chleb nie wyszedł? Wszystkie skladniki odmierzone tak jak w przepisie
OdpowiedzUsuńA jednak zakalec ��
ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak, a czy piekarnik był odpowiednio nagrzany?
UsuńZdecydowanie tak
UsuńWyszedł zakalec. Moim zdaniem zbyt niska temperatura jak na pieczenie chleba.
OdpowiedzUsuńOraz za rzadkie ciasto. Kolejny raz robiłam tym razem z wyższą temperaturą i to samo. ZAKALEC. Może nie ten typ mąki jak w przepisie lub jest jej za mało na taką ilość wody. Jedno jest pewne, już po raz trzeci nie próbuję, szkoda czasu i zmarnowanych pieniędzy. Odradzam ten przepis.
OdpowiedzUsuńNo dokładnie miałam tak samo..:/ wszystko zrobione w punkt tak jak w przepisie i zakalec
UsuńTez robilam idealnie jak w przepisie i jest idealny wiec to nie z przepisem jest cos nie halo 🙆
UsuńMyślę, że w przepisie zabrakło informacji, żeby nie dodawać od razu całego litra wody, tylko mniej, np.3/4litra i ew.dolać w trakcie mieszania. W moim domu jest dość duża wilgotność powietrza, nie ma to aż takiego znaczenia przy pieczeniu zwykłych ciast, ale w przypadku chleba, jest to istotna sprawa. Ktoś mądrzejszy ode mnie zwrócił mi na to uwagę i miał 100% racji. Ja przygotowuję 1/2litra ciepłej wody i 1/4l mleka i ew.dolewam jeszcze troszkę wody :) pozdrawiam!
UsuńZawsze dodaje cały litr tak jak w prz przepisie, nie zależnie od wilgotności w domu
UsuńU mnie wyszedł piękny zakalec. Chleby piekę od lat i chyba po raz pierwszy wyszedł mi zakalec a nie chleb.
UsuńJeżeli Pani siię nie udał to nie zaczy,że muszą wszysscy zrezygnować.
UsuńNigdy nie słyszałam ,żeby do chleba dawać ocet.ja piekę ale na blaszce trzeba zostawić przynajmniej godzinę do wyrośnięcia
UsuńJak mi ten chlebek dziś humor poprawił! :) Wyszedł idealnie. Jak prawdziwy chleb! Poprzednim razem robiłam ten na sodzie, więc tym razem domownicy sceptyczni. Wąchali i wąchali i.. nic oprócz zapachu chleba nie wywąchali :) Zrobiłam mały i duży. Mały poszedł jeszcze ciepły. Od dużego musiałam odganiać, może do śniadania doczeka. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą spróbowaliśmy ten chlebek, wyszedł wspaniały, pachnie cudnie, smakuje bosko, dzięki za fantastyczny przepis dla kogoś kto nie lubi długo wyrabiać ciasta
OdpowiedzUsuńmój ulubiony przepis :) wychodzi za każdą razom a kombinuje z różnymi mąkami :)
OdpowiedzUsuńCzy może być pieczony z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńChciałam pomieszać mąki, pełnoziarnistą i gryczaną,ale nie wiem czy można?
OdpowiedzUsuńmożna
UsuńPrzepis idealny! Chleb wyszedł bardzo smaczny, świetnie wyrośnięty, skórka chrupiąca, idealny na słoność oraz bardzo szybki w przygotowaniu. Zrobiłam z połowy porcji i upiekłam w foremce keksowej.
OdpowiedzUsuńNiestety, u mnie też zakalec i również zmarnowane produkty ��
OdpowiedzUsuńCoś jest nie tak z tym przepisem. To nie był mój pierwszy chleb w życiu, ale niestety pierwszy z zakalcem...
Z przepisem jest wszystko w porządku. Wlasnie zajadam się chlebem z tego przepisu, zribilam bez żadnych modyfikacji ciasta jedynie posypałam otrebami. Jest idealny.
UsuńJest bardzo super smaczny 😊, pychotka 👍dziękuję za przepis 😉😘
UsuńChlebek dobry w smaku ,wygląda dokładnie jak na zdjęciu ale w środku pół zakalca myślę że trzeba zrobić w keksowkach ,bo ciasto wydaje się być za ciężkie Będę próbować bo szybki i fajny chlebek
OdpowiedzUsuńJa właśnie piekłam w keksówkach i mam 2 keksówki zakalca. Szkoda produktów i prądu
UsuńWyszedł idealny,zmniejszyłam tylko ilość wody na 0,75 litra i ocet na 2 łyżki. Na stałe zagości już u nas.
OdpowiedzUsuńJa piekę taki i zawsze mi wychodzi tylko daję 6 dkg drożdży to zpuszczone w delikatne ciepłej wodzie ,gdy włoże do deczek trochę czekam aby podrosło a piekarnik rozgrzewam do 200stopni i piekę w nim 50 min na termoobiegu z dolną grzalką,a deczki tylko smaruję margaryną,zawsze wychodzi
OdpowiedzUsuńA ten ocet? co on daje? Przedłuża świeżość?
OdpowiedzUsuńTak, chleb jest dłużej świeży
UsuńZrobiłem wszystko krok po kroku piekłem w 180°C przez 1h...
OdpowiedzUsuńWyszedł zakalec
może za krótko trzymany w piekarniku, nie każdy piekarnik piecze tak samo :)
UsuńTo nie jest chleb tylko bułka drożdżowa. Proporcje wody i mąki 1:1 są nieodpowiednie. Ciasto wychodzi za rzadkie i dlatego zakalec. Prawdziwy chleb piecze się w dużo wyższej temperaturze i najlepiej ją obniżać co 15 minut, jak to się samoczynnie dzieje w piecu chlebowym. A ocet po co? Nie lepiej użyć zakwasu chlebowego z mąki żytniej albo zamiast wody dodać maślanki czy serwatki, tak z połowę objętości płynów. Zdrowiej, smaczniej i z tradycją.
OdpowiedzUsuńChlebek jest przepyszny, bardzo smaczny 😊, zamiast otrębów dałam płatki owsane, ponieważ otręby mi się skończyły, bardzo dziękuję za przepis 😉, jest super smaczny 😉😘. Elżbieta 😉.
OdpowiedzUsuńCudowny zakalec wyszedł, zmarnowane składniki, gaz, czas. Najgorszy przepis ever
OdpowiedzUsuńU mnie wyszedł zakalec. Zrobiłem drugi raz ale pozwoliłem ciastu wyrosnąć przed pieczeniem i wtedy wyszedł idealnie. Dodałem jeszcze dodatkowo łyżkę zakwasu żytniego i dwie łyżki mąki żytniej 720. Robiłem z połowy składników. Żona byla zachwycona.
OdpowiedzUsuńNie polecam przepisu!!! Zrobiłam 2 razy i za każdym razem wyszedł zakalec.Szkoda czasu i składników.
OdpowiedzUsuńJa używam mniej drożdży (1/2). Zdecydowanie. Piekę w 180°C, ale z termo obiegiem. I daję mniej cukru. O połowę
OdpowiedzUsuńPiekę nie pierwszy raz wszystkim bardzo smakuje, zawsze wychodzi. Jest super polecam jak najbardziej nie rozumiem jak komuś wychodzi zakalec ale napewno to nie jest problem z przepisem 🤔
OdpowiedzUsuńJa piekę ale temperatura 230 pierwsze 30min potem 20 min 210
OdpowiedzUsuńJa piekę różnego rodzaju chleby już od dawna i każdy chleb wychodzi idealny, ale temperatura 190⁰ piekarnik góra/dół przez 55minut.
OdpowiedzUsuńSuper ja też
UsuńDziękuję za przepis,właśnie wstawiłam chleb do piekarnika
OdpowiedzUsuńSuper chlebek, tylko trzeba wstawić do piekarnika na początku na 75 stopni na ok.20 min.aby wyrósł później na 200stopni pięć 1godzinę.Wdxystko zależy od piekarnika. U mnie wyszedł super 👌
OdpowiedzUsuńPo co ocet do chleba?
OdpowiedzUsuńDłużej zachowuje świeżość
UsuńJak zakalec to wina mąki.
OdpowiedzUsuńPyszny
OdpowiedzUsuńCzy można upiec go z mąki pełnoziarnistej 1850?
OdpowiedzUsuń