Potrzeba zaledwie kilka składników i mamy chleb lepszy, niż ten ze sklepowych półek
Wymiary formy: 30x12 cm
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typ 450
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
- masło + mąka do przygotowania formy
Przygotowanie:
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy połowę mąki i mieszamy. Dodajemy sól, resztę mąki i wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 30 min.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb na drożdżach chleb pszenny chleb z 3 składników pieczywo
Mam tylko foremkę metalową, wyjdzie?
OdpowiedzUsuńTak wyjdzie ja już drugi piekę i jest pyszny polecam
UsuńA ja właśnie zrobiłam ciasto na dwie porcje zobaczymy co wyjdzie
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu zostawic w piekarniku?
OdpowiedzUsuńNie wyjąć
UsuńJak długo wyrabiać ciasto ?
OdpowiedzUsuńaż będzie gładkie i elastyczne
UsuńPiekarnik góra i dół? Czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńGóra dół
UsuńJaki wymiar keksówki?
OdpowiedzUsuńpodany jest nad składnikami
UsuńCzy można dać mąkę chlebową zamiast pszennej?
OdpowiedzUsuńzawsze robię z pszenną
UsuńA czy zamiast drożdży można dać zakwas?
OdpowiedzUsuńz zakwasem nie robiłam
Usuń