Na ciasto puszek trafiłam przypadkiem i od razu postanowiłam je zrobić. Na pewno wrócę do tego przepisu nie raz, bo ciasto jest bardzo puszyste i delikatne
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 500 g pokrojonego rabarbaru w kostkę
Przygotowanie:
Przez sitko przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy stopniowo cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkami oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto puszek ciasto z rabarbarem puszek z rabarbarem szybkie ciasto szybkie ciasto z rabarbarem
Wygląda bardzo apetycznie, jutro muszę upiec....
OdpowiedzUsuńUpiekłam ciasto. Jest puszyste, lekko kwaskowe,szybkie w wykonaniu i bardzo dobre. Polecam przepis...
OdpowiedzUsuńZwykły biszkopt z rabarbarem...
OdpowiedzUsuńUpieklam i jak dla mnie niedobre, taki biszkopt bez kremu za to z kwasnym rabarbarem, posypiecukrem pudrem moze będzie lepsze
OdpowiedzUsuńTe ciasto wygląda naprawdę dobrze! Może sam spróbuję coś upichcić w kuchni.
OdpowiedzUsuńJakie dodajesz budynie? Z cukrem czy bez? Jaka waga budyni? Są 60g, 40g i 65g. To ważne?
OdpowiedzUsuńJuż sama wiem jak to jest z budyniami.
UsuńZrobiłam z 2 budyni po 60g i jednego 40. Wszystko OK.
Wyrósł,jest lekki,smaczny,domowy.
Jedna wada- za szybko się go zjada.
budynie bez cukru po 40 g
UsuńOk.Dziękuję.
UsuńJakie wymiary blaszki żeby nie wyszło zbyt płaskie ?
OdpowiedzUsuńDokładnie takie samo pytanie mnie nurtuje
OdpowiedzUsuńJaka blacha
OdpowiedzUsuń