Drożdżówka rodzinna z dżemem z przepisu Babci, zawsze piecze najlepszą i żadna inna jej nie dorównuje
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 4 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
- 1 szklanka letniego mleka
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 150 g rozpuszczonego masła
- słoik ulubionego dżemu
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
Przygotowanie:
Do pokruszonych drożdży wsypujemy 2 łyżki cukru, wlewamy mleko, wsypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy do połączenia. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie jajka roztrzepujemy z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego zaczynu wlewamy jajka, stopniowo wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy przestygnięte masło i zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką deskę i dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, smarujemy dżemem i zawijamy w rulon. Kroimy na około 1-2 cm roladki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i zagniatamy, aby powstała kruszonka. Posypujemy wierzch ciasta. Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do w 180 st. Pieczemy przez około 50 minut.
Jeżeli wierzch drożdżówki mocno się przypieka możemy przykryć ją papierem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto drożdżowe ciasto drożdżowe z dżemem ciasto drożdżowe z kruszonką drożdżówka drożdżówka rodzinna
Wyszło super. Pychota.
OdpowiedzUsuńSuper przepisy,będę próbować.
OdpowiedzUsuńRewelacja
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto. Bardzo często je piekę. Dziękuję
OdpowiedzUsuń