Śmietanowiec - deser z lat dzieciństwa

Śmietanowiec to pyszny deser z lat dzieciństwa, który przygotujesz z prostych składników. Sprawdzi się na każdą okazję

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 600 ml wrzątku
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 660 g śmietany kwaśnej 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 wafle tortowe



Przygotowanie:

Trzy galaretki, każdą osobno rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy docięte na wielkość blaszki wafle.



Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajmy śmietanę i powoli wlewamy zimną żelatynę. Dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masę śmietanową wykładamy do blaszki i przykrywamy waflami.



Śmietanowca wstawiamy do lodówki do stężenia.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: