Zakwas do chleba - jak go zrobić, przepis krok po kroku

Przepis krok po kroku na zakwas do chleba wg wskazówek Babci. Znakomicie sprawdza się do wypieku pieczywa gdy brakuje drożdży

Składniki:
  • mąka żytnia typ 720
  • ciepła woda


Wskazówki:
  • Mąkę z wodą mieszamy w stosunku 1:1.
  • Zakwas najlepiej przechowywać w dużym, wyparzonym słoiku.
  • Zakwas dokarmiamy o jednej porze.
  • Zakwas po dokarmianiu rośnie i podwaja swoją objętość. Jeśli zbliża się do góry słoika to go mieszamy.
  • Zakwas czasami rośnie, a czasami prawie nie widać, że coś się dzieje. Jest aktywny, jeśli ma malutkie bąbelki powietrza, a po dokarmianiu ładnie rośnie.
  • Jeśli na zakwasie pokaże się pleśń – należy go wyrzucić.


Dzień I

Przygotowanie:

Do dużego, wyparzonego słoika wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy do połączenia. Zakrywamy słoik np. pokrywką, gazą, nie zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce około 25 - 27 st. na 24 godz.



Dzień II

Przygotowanie:

Zakwas mieszamy. Wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy. Zakrywamy słoik, nie zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce około 25 - 27 st. na 24 godz. Wieczorem, a nawet szybciej jeżeli zakwas zbliża się do góry słoika mieszamy.



Dzień III

Przygotowanie:

Zakwas mieszamy. Wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 3 godz. zakwas jest wyrośnięty i aktywny, gotowy do upieczenia pierwszego bochenka. Jeżeli kolejnego dnia mamy zamiar piec chleb to zakwas dokarmiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Natomiast jeśli nie planujemy go używać to od razu wstawiamy do lodówki. Gdy mamy ochotę upiec chleb, zakwas wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 - 3 godz. i następnie dokarmiamy.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Witam czy zakwas z mąki zbytniej razowej 2000 można dokarmic żytnia mąka

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wiedzieć. Zawsze dokarmiałam zakwas tylko mąką 2000. Caly czas sie ucze. Dodam ze zakwas mam od 2016r. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za pokazanie super

    OdpowiedzUsuń