Botwinka do słoików na zimę to świetna sprawa, szczególnie jeżeli lubimy z niej zupę, robię ją co roku i zawsze ze spiżarki znika jako pierwsza
Ilość: 8 słoików (450 ml)
Składniki:
- 4 duże pęczki botwinki
- 1 duży pęczek koperku
- 1 główka czosnku
- 2 i 1/2 litra wody
- 2 i 1/2 płaskiej łyżki soli
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 6 łyżek octu 10%
Przygotowanie:
Umyte liście botwinki kroimy razem z łodygami. Obrane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a koperek siekamy. Do wyparzonych słoików nakładamy 2-3 łyżki tartych buraków i upychamy botwinkę. Na górę dajemy po łyżeczce koperku i przekrojone na pół ząbki czosnku.
Z wody, soli, cukru i octu gotujemy zalewę. Przestygniętą zalewą zalewamy botwinkę w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
botwinka botwinka do słoików botwinka do słoików na zimę botwinka na zimę przetwory przetwory z botwinki
dobry przepis prosze o więcej pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper przepis.Pasteryzuje 15 minut i bez problemu wytrzymują nawet 2 lata.Mam zasadę, że co roku daję nowe wieczka do słoików.Zakrecajac przed pasteryzacją sprawdzam czy nie ciekną i są dobrze zakręcone.
Usuńsuper przepisy takie babcine
OdpowiedzUsuńpo pasteryzacji straci kolor - zdjęcie niby.... to jest po godzinnym staniu i jeszcze przed pasteryzacja - generalnie botwinka w słoiku nie wytrzymuje dłużej niż 2 miesiące
OdpowiedzUsuńzepsuły mi się wszystkie słoiki a gotowałam ponad godzinę
UsuńMoże wieczka od słoików były złe, albo słoiki nie wyparzone. Robię taka botwinkę co roku i nie mam problemu z przechowywaniem
Usuńja robię zalewę, w niej przegotowuję buraczki w małych kawałkach, na koniec posiekane liście wrzucam na 3 minuty,do każdego słoika wlewam łyżkę lub dwie oliwy, pakuję gorące do słoików obracam do góry nogami i jest ok. wytrzymuje nawet dwa lata. po otwarciu, w stosunku 2/3 - 1 rozrzedzam z rosołem i jest gotowa zupa. botwinkę taka można spożywać na zimno po otwarciu :-)
UsuńDziś właśnie skorzystałam z przepisu ;) Miałam sporo buraczków na ogródku i takie rozwiązanie jest idealne :)
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać botwinkę?
Czy do zupy wlewać całą zawartość czy odcedzać?
Pozdrawiam
można przechowywać do kilku miesięcy, dodaje całą zawartość, nie odcedzamy
UsuńCzy ktoś może mi podpowiedzieć co to jest za maszynka do szatkowania? Jaka to firma?
OdpowiedzUsuńZelmer, maszynka do szatkowania z różnymi tarkami plus maszynka do mielenia
UsuńNo najlepsza maszynka,to twoja kobieta hm...
UsuńOd wielu lat botwinkę robię do słoików i jeśli coś poszło nie tak to wina nakrętki pasteryzuję moment jak ogórki konserwowe i do piwnicy
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz, dokładnie wg przepisu. Po około dwóch miesiącach myślałam, że wszystkie słoiki będą do wyrzucenia, ponieważ wieczka zrobiły się wypukłe i cześć płynu wypłynęła. Jednak okazało się, że zawartość...ukisiła się. Cudownie smakuje na surowo, a po dodaniu całej zawartości sloika do zupy- pychotka.
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie zdarzyło mi się aby botwinka tak zrobiona się ukisiła, zawsze za pasteryzowane słoiki bez problemu stoją w spiżarce i czekają na swoją kolej
UsuńWitaj, znalazłam Twój przepis wśród wielu innych i po prostu mi się spodobał. Zrobiłam małą modyfikację - nie dałam kopru do zieleniny, bo nie lubię gdy jego smak mi dominuje w zupie. Przy zalewie zwiększyłam ilość soli i cukru do 3 łyżek a octu do 7 łyżek. Twoja proporcja wydała mi się ciut za delikatna. Po tych modyfikacjach zjadłam już 3 słoiki a zupa była rewelacyjna. Przede wszystkim zupa nie traci intensywnego bodrowego koloru. Dziękuję za przepis, będę z niego korzystać w przyszłych latach :) pozdrawiam, Sisi
OdpowiedzUsuńa zapomniałam dodać, ja pasteryzowałam w piekarniku. Na raz włozyłam ok 20 słoików 1l (tyle ile mi się zmieściło) i przetrzymałam 1,5h w temp. 100 - max 110`C (więcej nie polecam bo topią się gumki w wieczkach i są tylko na raz, a tak można wykorzystać je przy kolejnych przetworach). Słoików nie wyparzałąm a wieczka miałam część nowych część używanych. Wszystkie słoiki przetrzymały :D - Sisi
OdpowiedzUsuńSuper😍
UsuńIle waży 4 pęczki botwinki w przepisie
OdpowiedzUsuńSzczególnie z tym octem to nie jest zdrowe. Szkoda tej botwiny i wszystkich składników. O robocie nie wspomnę.
OdpowiedzUsuńMożna użyć ocet winny lub jabłkowy. Ja tylko takie używam.
UsuńW kwietniu robić potwinkę na zimę???
OdpowiedzUsuńA na konfiturą z truskawek .przepis czy przepis na ciasto ze świeżych podacie pewnie pół roku po zbiorach np; w grudniu
OdpowiedzUsuń