To ciasto zachwyca mojego Męża za każdym razem jak je zrobię, dlatego postanowiłam się z Wami podzielić przepisem
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka kakao
- słoik dżemu morelowego
- około 200 g podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy dżemem.
Następnie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Na dżem wykładamy 2/3 masy.
Ciasto przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy biszkopty W rondelku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, kakao i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie biszkopty polewamy polewą.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopty ciasta ciasta na święta ciasto wielbłąd ciasto z mlekiem w proszku masa budyniowa masa z mleka w proszku mleko w proszku polewa z mleka w proszku
wow, wygląda to ciasto wyjątkowo apetycznie!
OdpowiedzUsuńLadnie wyglada i pewnie tak smakuje!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuńRobiłam,super ciacho.Jefynie na polewę rozpuscilam 2 mleczne czekolady z odrobiną śmietanki.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto upiekę na niedziele
OdpowiedzUsuńCzy biszkopty zmiękną?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń