Mój mąż robiąc grilla przygotował takie słodko-kwaśne ogórki bez pasteryzacji, gotowe od razu do jedzenia. Od tego czasu u nas w domu te ogórki są częstym dodatkiem do obiadu i kanapek
Ilość: 1 słoik (750 ml)
Składniki:
- 6 dużych ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 1 łyżeczka soli
- 200ml wody
- ocet w zależności od preferencji (u mnie 3 łyżki)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w bardzo cieknie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw (można obrać ze skórki). Cebulę kroimy w cienkie pióra. Ogórki i cebulę wrzucamy na sito pod którym ustawiamy garnek. Zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minimum 30 minut, tak aby ogórki puściły sok.
Po tym czasie z ogórków dokładnie odciskamy pozostały sok ręką i wrzucamy do słoika. Do naczynia wlewamy wodę, ocet, wsypujemy, cukier, pieprz i mieszamy. Następnie zalewę przelewamy do słoika z ogórkami.
Tak przygotowanie ogórki są gotowe od razu do jedzenia. Słoik trzymamy w lodówce i spokojnie wytrzyma kilka dni. Ogórki z dnia na dzień są jeszcze smaczniejsze, gdyż zalewa się przegryza.
Smacznego!
Tak przygotowanie ogórki są gotowe od razu do jedzenia. Słoik trzymamy w lodówce i spokojnie wytrzyma kilka dni. Ogórki z dnia na dzień są jeszcze smaczniejsze, gdyż zalewa się przegryza.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
grillowo-obiadowe ogórki ogórki ogórki bez pasteryzacji ogórki i cukinia ogórki słodko-kwaśne przetwory przetwory z ogórków sałatka do grilla sałatka ogórkowa sałatki
Super pomysł....
OdpowiedzUsuńWitam a zalewę robimy na gorąco wodę czy zimną?
OdpowiedzUsuńzimną
UsuńZamieniamy sok z ogórków na wodę?! Toż to czyste barbarzyństwo!
OdpowiedzUsuńoliwy ktos dodawał?
Usuń:)
OdpowiedzUsuń