Przepis na karkówkę do którego z pewnością wrócę nie raz, nie wymaga dużo pracy i jest z prostych składników
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg karkówki
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 1 mała czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki oleju + do smażenia
- mąka do obtaczania
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- kminek
Przygotowanie:
Plastry karkówki rozbijamy za pomocą nakłuwacza. W misce mieszamy musztardę, olej, pieprz, kminek, paprykę słodką, majeranek, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso mieszamy z marynatą. Następnie plastry obtaczamy w mące, obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Karkówkę przykrywamy marchewką pokrojoną w plasterki. Następnie układamy ziemniaki pokrojone w plastry.
Na wierzchu dajemy paprykę pokrojoną w paski i cebulę w piórka. Warzywa solimy i pieprzymy do smaku. Całość polewamy wodą i przykrywamy folią aluminiową. Karkówkę pieczemy w 180 st. przez około 1,5 godz. Następnie 15 minut przed końcem pieczenia karkówkę odkrywamy, aby warzywa się zarumieniły.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula karkówka karkówka na obiad karkówka pieczona karkówka po flisacku karkówka w musztardzie z warzywami marchewka obiad papryka ziemniaki
Palce lizać i prosić o dokładkę.....
OdpowiedzUsuńYum! fajna jest :)
OdpowiedzUsuńPyszna... polecam w 100%
OdpowiedzUsuńPrzepis do niczego. Po 1,5 godzinnym pieczeniu w piekarniu ziemniaki twarde...
OdpowiedzUsuńMoże zapomniałeś włączyć;D
Usuń