Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą wg przepisu Teściowej, to prosta potrawa, a wręcz przysmak. Super dla osób, którym znudziły się wszelkie tradycyjne kotlety
Ilość: około 30 kotletów
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
- 1 główka młodej kapusty
- 1 i 1/2 kg mączystych ziemniaków
- 2 jajka
- 4 - 6 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odciskamy z wody. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do kapusty i ziemniaków wbijamy jajka i wsypujemy mąkę (ilość zależy od odmiany ziemniaków i stopnia odciśnięcia kapusty). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na rumiano, na rozgrzanej patelni w niedużej ilości oleju. Gotowe kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem i surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety kotlety na obiad kotlety z młodej kapusty kotlety ziemniaczane kotlety ziemniaczane z młodą kapustą młoda kapusta obiad ziemniaki
Bardzo dobry przepis. Ja go trochę wzbogaciłam, bo do farszu dodałam smażonej (kupnej) cebulki i kawałek żółtego sera albo sera smażonego z kminkiem. Moi nastoletni chłopcy byli zachwyceni jak ser zaczął wypływać na talerzu.
OdpowiedzUsuń