Młoda kapusta zasmażana wg Babci

Młoda kapusta zasmażana według przepisu Babci smakuje jak za dawnych lat. Sprawdza się jako dodatek do obiadu oraz smakuje z samą pajdą chleba

Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i zalewamy wodą. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Gotujemy do miękkości, ale nie rozgotowujemy jej. W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Następnie dodajemy masło i rozpuszczamy. Wsypujemy mąkę, rozprowadzamy, aby powstała jednolita zasmażka. Podlewamy niewielką ilością wody z kapusty i mieszamy do jednolitej konsystencji.



Zasmażkę przekładamy do kapusty, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kapustę zasmażaną :) Pamiętam, że jako dziecko jej nienawidziłam, ale później mi się odmieniło. Najlepszą robi zdecydowanie moja mama, chociaż mi po kilku próbach idzie coraz lepiej. Smażę białą kapustę na maśle oraz oliwie z oliwek. Do tego obowiązkowo cebula i koperek, aby podbić smak. To idealny dodatek do kotleta schabowego lub mielonego. Czasami mieszam kapustę z buraczkami, jednak nie każdy lubi takie zestawienie. Zgadzam się, że z pajdą chleba smakuje równie dobrze :) Fajnie, że nie trzeba spędzać kilku godzin w kuchni, aby przygotować coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Moja babcia nie robiła czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń