Młoda kapusta zasmażana według przepisu Babci smakuje jak za dawnych lat. Sprawdza się jako dodatek do obiadu oraz smakuje z samą pajdą chleba
Składniki:
Przygotowanie:
- główka młodej kapusty
- 250 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 50 g masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i zalewamy wodą. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Gotujemy do miękkości, ale nie rozgotowujemy jej. W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Następnie dodajemy masło i rozpuszczamy. Wsypujemy mąkę, rozprowadzamy, aby powstała jednolita zasmażka. Podlewamy niewielką ilością wody z kapusty i mieszamy do jednolitej konsystencji.
Zasmażkę przekładamy do kapusty, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zasmażkę przekładamy do kapusty, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
młoda kapusta młoda kapusta zasmażana wg Babci obiad zasmażana młoda kapusta
Uwielbiam kapustę zasmażaną :) Pamiętam, że jako dziecko jej nienawidziłam, ale później mi się odmieniło. Najlepszą robi zdecydowanie moja mama, chociaż mi po kilku próbach idzie coraz lepiej. Smażę białą kapustę na maśle oraz oliwie z oliwek. Do tego obowiązkowo cebula i koperek, aby podbić smak. To idealny dodatek do kotleta schabowego lub mielonego. Czasami mieszam kapustę z buraczkami, jednak nie każdy lubi takie zestawienie. Zgadzam się, że z pajdą chleba smakuje równie dobrze :) Fajnie, że nie trzeba spędzać kilku godzin w kuchni, aby przygotować coś pysznego.
OdpowiedzUsuńWygląda super. Moja babcia nie robiła czegoś takiego.
OdpowiedzUsuń